Училище за Булки

Божествена любов: Вино и шоколад

Ако си мислите, че в Code Fashion сме влюбени само в модата, то не сте ни виждали как пием вино и как похапваме шоколад

Петъчно сме решили да се обогатим ментално и вкусово, да се подготвим за един сладък уикенд. Някои връзки са благословени от божествени сили. Шоколадът и виното са сред тях.

Напитката на боговете и храната на боговете

Едва ли е случайност, че и виното, и шоколада са свързани с божественото. Древните траки по нашите земи са вярвали, че червеното вино е онази магическа съставка, която е била пряка връзка с боговете. Виното в тракийските храмове е било неразделна част от духовния живот на предците ни. Защо да не е част и от нашето модерно ежедневие?

Има сведения, че по българските земи дори е създадено червеното вино. Има данни за производстово на ферментиралата напитка цели 5000 години назад във времето по нашите земи. Ние ще кажвм – виното ни е заложено в ДНК-то.

От другата страна на картата пък, един древен народ, подобен на тракийския, възхвалява шоколада като храната на боговете. Какаото и ацтеките са като виното и траките – неделими и немисилими един без друг. И макар шоколадът, какъвто го познаваме днес (и похапваме днес) да е създаден в Европа след конкистата на Новия свят, ацтеките са му са се наслаждавали далеч преди нас. Като напитка. Тя е била част от трапезите на висшето общество на ацтеките и основен елемент в религиозните ритуали. А днес, производството и консумацията на шоколад, почти напомнят този религиозен култ.

Как да ги комбинираме

Първото правило е, че няма правила. Вкусът към виното и вкусът към шоколада са абсолютно индивидуални и всеки може да ги комбинира както пожелае. Но все пак за онези от вас, които обичат правилата, ето няколко насоки…

Бял шоколад

Ако решите уикенда да си спретнете дегустация на вино с шоколад (с мярка разбира се) ето как да започнете – от белия шоколад, през млечния и за финал – тъмен черен шоколад.

Белият шоколад всъщност не е шоколад. Той не се прави от какао, а от какаово масло, захар, мляко и ванилия. То се комбинира чудесно с леки бели вина, както и леко газирани вина. Важното е плодовият вкус да е доминиращ във виното, за да подчертае нюансите на ванилия, сметана, мед и карамел.

Млечният шоколад

Най-качественият млечен шоколад е 50% какао и 50% мляко. Той има по-захарен вкус, отколкото каков. Съчетава се чудесно с млади, леки и плодови червени вина. Малц, карамел, орехи и кафява захар са доминиращите нюанси на хубавия млечен шоколад. Именно затова дори и шоколадов десерт или крем е добре да се съчетава с вина като Пино Ноар или Сира, също така Ризлинг или Порт.

Черен шоколад

Най-истинският шоколад. 70%-90%-процентното съдържание на какао и липсата на мляко прави този шоколад с много наситен вкус и горчив послевкус. Наситени, тежки и тъмни червени вина (най-добре отлежавали в дъбови бъчви) са най-добрият приятел на тъмния шоколад. Каберне Совиньон и Мерло, с наситени нотки на горски плодове, както и Шираз с наситен вкус на пипер.

Основното, което можете да правите при избора си на вино и шоколад се сумира в едно изречение – колкото по-наситен е шоколада с какао, толкова по-наситено трябва да е виното; колкото по-сладък е шоколада, толкова по-сладко трябва да е виното; но най-важното е да се забавлявате, докато ги консумирате в комбинация. А най-добрата комбинация е в компанията на любим човек.

 

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.