Защо е по-добре да накисваме овесените ядки от вечерта

Овесените ядки са една от най-предпочитаните закуски от хора, опитващи се да отслабнат или такива, които се борят с високата кръвна захар, холестерола. Овесените ядки са и любима закуска на трениращите, които се нуждаят от висококачествени протеини и въглехидрати за постигане на целите.

Един от най-големите въпроси за приготвянето на овесените ядки е дали да ги накисваме за през нощта или да ги заливаме с гореща вода за по-бързо приготвяне.

Една от най-очевидните разлики между овесените ядки, накиснати от предната вечер и тези, залети с гореща вода или сварени, е че едните се сервират студени, а другите топли. Това може да повлияе на храносмилането и усвояването на веществата от тях.

Овесените ядки, накиснати в мляко от предната вечер помагат на храносмилането поради начина, по който са приготвени, по-скоро „несварени“. Накисването разгражда нишестето, което ви помага да усвоите по-лесно овеса. Невареният овес е полезен и в по-доброто усвояване на протеините и въглехидратите за разлика от сварените овесени ядки.

Необработените овесени ядки са една изключителна закуска. Особено подходящи са за накисване в мляко за през нощта. Това позволява да се насладите на пълната палитра от протеини, витамини, минерали и фибри в тях. Колкото по-необработени са, толкова по-добре за организма ви.

Накисването на овесените ядки помага да се намали фитиновата киселина

Фитиновата киселина е едно полезно вещество, което се намира в овесените ядки, ядките като цяло, както и някои семена. Тя обаче може да повлияе върху усвояването на някои минерали от тялото, като желязо, цинк, калций, което да предизвика дефицити.

Суровият овес съдържа повече въглехидрати, мазнини и протеини. Неговият калориен товар също е по-голям, което предполага повишено внимание в консумацията му. Не прекалявайте с количествата. Всяка полезна храна има своя калориен товар и е силно препоръчително да го съобразявате с приема на останалата храна през деня.

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.