За ползите от спанака в цялото му разнообразие

Спанакът е един невероятно здравословен, вкусен и изпълнен с ценни хранителни вещества листен зеленчук. С него можете да приготвите разнообразни ястия и пресни салати, супи и печива. Можете да го добавите към любимия си омлет, за да го обогатите с повече минерали и витамини. Няма грешен начин да приготвите спанак. Разлики съществуват единствено в това дали го консумирате суров или сготвен.

Кой от начините на консумация на спанак е по-полезен – пресен или сготвен?

Няма еднозначен отговор на този въпрос, защото спанакът има своите невероятни ползи и ги проявява по различен начин в сурово и термично обработено състояние.

Ако варите спанак на пара, печете го или го приготвяте на тиган, вие ще извлечете много повече желязо от него, отколкото ако е консумиран пресен. Същото важи и за калция в него. След като се приготви на пара, той може да се съхранява задълго в хладилник, като се добавя към ястия, супи, смутита. По този начин обогатявате тялото си с още повече желязо и калций, от които то има нужда.

Термичната обработка на спанака увеличава количеството и усвояемостта на витамините А и Е в него. По-лесно е и да изядете по-голямо количество спанак, ако той е сготвен. Пресният спанак се консумира, дъвче и преглъща малко по-трудно, а и приетото количество обикновено е по-малко, ако е под формата на салата.

Ако консумирате спанака суров, също няма да сгрешите. Това ви дава повече фолиева киселина, витамин С, витамин В3, В2 и калий. Суровият спанак е също толкова подходящ за приготвяне на смутита, колкото и обработеният. В суров вид от спанака ще извлечете максимума от фибрите в него.

Суровият спанак съдържа впечатляващо количество растителни протеини – около 2,9 грама протеин за 100 грама пресен спанак. Това го прави прекрасен за вегетарианци и вегани, които пропускат животинските протеини от менюто си. Той е един от най-богатите източници на желязо сред растителните храни.

 

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.