Каква е разликата между бяла и кафява захар?

Кафявата захар е една от алтернативите на бялата рафинирана захар, смятана за по-здравословна. Но наистина ли това е така? За да разберем отговора на този въпрос ще разгледаме приликите и разликите между бялата и кафявата захар.

Съществуват различни видове захар. Бялата захар е рафинирана. Тя се използва предимно за печива, които изискват втасване. Този процес е невъзможен при употреба на кафява захар в каквато и да е разновидност, защото в кафявата захар се съдържа меласа и това е съществената разлика между нея и бялата захар.

Кафявите видове захар съдържат значително по-голямо количество влага. Това ги прави подходящи за приготвяне на лепкави, хрупкави рецепти, в които не се изисква втасване. Подходящи са за сосове, маринати за меса и барбекю, в приготвяне на сиропи.

Можем ли да кажем коя захар е по-здравословна – кафявата или бялата?

Що се отнася до калорийната стойност на двата основни типа захар, те са много сходни откъм калории. Нещо повече – калориите в захарта, независимо дали е бяла, светлокафява или тъмнокафява, са празни. Тоест, те не носят почти никаква добавена хранителна стойност.

В кафявите видове захар се съдържат повече количества калций и желязо, отколкото в бялата захар, което е една идея по-здравословен вариант. Въпреки това, захарите във всичките им разновидности, предизвикват скок в нивата на кръвната захар, което ги прави непрепоръчителни при хора с диабет и предразположените към диабет. Те са основа за покачване на теглото, за поява на възпаления в тялото, за влошаване на здравословното състояние и поява на сърдечносъдови заболявания.

Източник: https://www.az-jenata.bg/

 

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *