Няколко начина успешно да постигаме целите си

Code Fashion x Bloggers of Bulgaria

Гост блогър: Михаела Виденова

„От 1-ви Януари ще чета по една книга на месец; от началото на месеца ще се храня здравословно; от понеделник ще ходя редовно на фитнес; от утре минавам на диета…” Ако тези обещания ви звучат познати, то вие сте на правилното място. Днес ще говорим за грандиозните цели, които си поставяме и как да ги трансформираме от празни обещания в реалност.

В един или друг момент всеки от нас си е поставял амбициозни цели, такива, които евентуално ще отложим за следващото начало на годината, месеца, седмицата… Най–грандиозни са обещанията стартиращи с идеята за „Нова година – ново Аз“. Много хора се амбицират именно в началото на новата година, когато ги обвзема огромното желание да променят навици, които са трупали с години. Това е и периодът, в който се поставят цели за един, два, три, шест месеца напред, които, обаче, понякога се оказват непостижими.

Не оставайте с разбирането, че аз не си правя същите планове.. Сядам на леглото, гушнала органайзерът за Новата година и вижте сега как ще сътворя чудеса от храброст. Друг човек ще съм вече.

Да си поставяме високи цели е прекрасно, но какво се случва няколко месеца по–късно? До къде сме стигнали с всички тези обещания пред себе си? Какво става, когато очакванията ни се оказват по–високи от реалните резултати? Става това, че повечето хора стигат до там да се откажат и в края на Декември цикълът се повтаря отново.

Като човек, започнат с процеса на необятните новогодишни обещания към себе си, с времето съм открила няколко неща (разбира се и с много четене), които смятам, че помагат на човек да остане амбициран за по–дълго време без да губи фокус от посоката, в която е поел. Днес споделям с вас именно тях:

Не ни е нужен понеделник, за да започнем

Истината е, че не трябва да чакаме определен ден, за да започнем промяната, която ни е необходима и за да се чувстваме по–добре в кожата си. Не са ни необходими понеделник, начало на нов месец или пък на нова година, за да започнем да работим върху всичко онова, за което смятаме, че има нужда дори от минимално изменение. Нужно ни е само да решим, че искаме да направим нещо и наистина да започнем.

Търпението и постоянството са ключови

Веднъж щом сме обещали нещо пред себе си е важно да се концентрираме върху следването на малки стъпки към успеха. От изключително значение е и да не се отчайваме, когато целите ни не се реализират в срока, който сме си поставили, а да си напомняме, че когато силно искаме да променим нещо и системно работим по въпроса, нещата се случват. Макар понякога това да става бавно.

Поставяйте си реалистични цели

Може би едно от най-ключовите неща е поставянето на реалистични цели. С други думи, трябва да си кажем „право куме в очи“, какво можем да постигнем и за какъв период от време, без да забравяме, че за съжаление нищо не става просто с едно щракване. Например, ако очакваме за един месец да постигнем резултат във фитнеса, който отнема шест месеца, има 100% шанс да се откажем. Това се дължи именно на грешна нагласа и прекалено високи амбиции.

Съвсем спокойно мога да говоря и от личен опит. Няколко години подред правех същата грешка – поставях си прекалено високи цели, които, предвид дълго трупаните вредни навици, бяха почти невъзможни за реализиране. Един ден, обаче, осъзнах, че именно това ме спира да постигна желаните резултати.

Искайте промяната заради себе си

Друго нещо, което в никакъв случай не е маловажно, е да преценим навика, който искаме да изградим или промяната, която искаме да направим. И по-точно – заради кого я правим. Заради себе си или заради някого другиго.

Това е от изключителна важност, защото, повярвайте ми, ще бъдете силно разочаровани, когато постигнете целта си, но не се почувствате удовлетворени от себе си. Това е моментът, в който осъзнавате, че сте вложили енергията си в нещо, което дори не е „вашето нещо“.

И сега, преди да се втурнете в следващата голяма цел, преценете дали сте достатъчно мотивирани и дали наистина искате даденото нещо и не бързайте – дайте време на нещата да се случат.

Междувременно, можете да прочетете литература по темата, да се запознаете и със Закона на привличането… Ще се стъписате, колко неща ще промените само с помощта на правилната нагласа.

Вярвайте в себе си, поставяйте си реалистични цели и дерзайте – нещата се случват, макар и с по – ниска скорост. Но не забравяйте, че не на всяка планета скоростта е еднаква..

Автор: Михаела Виденова

Снимки: Unsplash

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.