Няколко неща, които трябва да знаете, ако искате дълга и здрава коса

Ако копнеете косата ви да има здрав вид или да расте бързо, или и двете – всичко, от което имате нужда, е правилната грижа за нея у дома. Ето какво включва тя:

Увеличете броя посещения при фризьора. Колкото и противоречиво да ви звучи, едва ли за първи път чувате, че колкото по-често се подстригвате, толкова по-бързо ще расте косата ви. Причина за това са вредата, която нацъфтелите краища нанасят върху здравето на косата.

Според някои експерти е препоръчително да се отнема до половин сантиметър на всеки 10-12 седмици.

Независимо от дължината на косата ни, едно от най-хубавите (и най-лесните) неща, които можем да направим за нея, е да използваме балсам при всяко едно къпане. Без пропуск! След всичко, през което минава косата ни ежедневно, именно балсамът й дава възможност да се възстанови и заздрави. Поради същата причина са полезни и подхранващите маски за коса, до повечето от които е препоръчително да прибягваме веднъж в седмицата.

Междувременно е добре и да оставим на заден план шампоана, който има точно обратния ефект. Той служи за измиване на мръсотията от косата, както и натрупванията от козметика, и се справя блестящо с това свое предназначение. В същото време, обаче, съставките в повечето увреждат здравето на косата.

С други думи, избягвайте шампоана доколкото е възможно. Балсамът за коса е вашият нов най-добър приятел.

Избягвайте всичко, което има опасност да изгори косата ви. Това включва използването на маша, преса, сешоар и да не забравяме – горещата вода. Спокойно, не е нужно да се сбогуваме с любимия топъл душ, но би било от ползва да го завършваме с отмиване на косата със студена вода. Резултатите ще ви убедят, че си заслужава.

По същия начин, избягвайте и всичко онова, което може да причини накъсването на косата. Препоръчително е да не я увивате с хавлия, както и да не се спирате на една единствена прическа. С времето, постоянното връзване на косата на една и съща опашка и следователно пречупването й на едно и също място, например, може да доведе до нейното накъсване.

Освен това, някои експерти препоръчват заменянето на силно стегнатия ластик с нещо по-щадящо за косата, като шноли или фиби… а това е добра новина, защото именно тези аксесоари за коса, са сред най-горещите тенденции за идния сезон.

Ако трябва да онбобщим в едно изречение:

Дайте на косата си нужните любов, грижи и внимание, а тя ще ви се отблагодаря със здрав и красив вид.

Снимки: Unsplash

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.