Без месо и на растителна диета – ООН съветва как да спасим Земята
Рационално използване на почвата също би ни помогнало, съобщават колегите от dnes.bg

Климатичната криза вреди на способността на земята да издържа човечеството, твърди доклад на ООН, изготвен от някои от най-добрите световни учени. Суша, ерозия на почвата, пожари – всичко това е провокирано от покачването на температурите. Ако градусите продължат своя ход нагоре, обработваемата земя на много места ще стане неизползваема, което ще доведе до миграция, глад и нови конфликти.

За да не се стигне дотам, човечеството трябва да предприеме сериозни мерки, които включват преосмисляне на използването на земята и промяна в хранителните навици, предупреждава Междуправителствената експертна група по климатичните промени, цитирана от БТА.

В специален доклад, представен в Женева, експерти на ООН по климата настояват за бързи действия срещу изтощаването на почвата, прахосването на храни и ефекта от парниковите емисии в селскостопанския сектор.

Сред мерките, които трябва да бъдат взети, са по-малко разхищение на храна и ограничавене на яденето на месо. Хората ще трябва да започнат да обработват земята по-разумно и да засаждат повече дървета. Оказва се, че биоенергията няма да ни помогне в борбата. Учените съветват още хората да преминат към растителна диета.

Делегациите на 195 страни-членки на организацията Междуправителствена експертна група по климатичните промени проучваха 5 дни въпросния доклад за климатичннте промени, превръщането на терени в пустини, деградацията на почвата, трайното стопанисване на земята, хранителната сигурност и парниковите газове в екосистемите на планетата. Казано иначе – как затоплянето оказва влияние върху земите, предназначени за земеделие, за скотовъдство или върху горите и хранителната сигурност, но също как селскостопанските практики и обезлесяването влияят върху климата.

“Заключенията са, че сегашното използване на земята не може да бъде подкрепено и допринася за климатичното затопляне”, заяви климатоложката Валери Масон-Делмот. По думите й земите са под нарастващото влияние на човешката дейност, а климатичното затопляне оказва допълнителен натиск. Покачването на температурите на сушата вече е достигнало 1,53 градуса Целзий, т.е. два пъти по-голямо е в сравнение с включващото океаните глобално повишаване на температурните стойности, се отбелязва в доклада.

“При глобално затопляне от 2 градуса Целзий ще се сблъскаме с по-сериозни проблеми, които са свързани с храненето и се дължат на климатичните промени”, поясни един от авторите на доклада Жан-Франсоа Сусана.

Снимки: Unsplash

Източник: Нели Христова, dnes.bg

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации