Вдъхновяващият Ahmet Özceyhan на сцената на Sofia Fashion Week AW 19/20
Ahmet Özceyhan – един не просто талантлив, но и изключително вдъхновяващ дизайнер от турски произход, ще гостува на есенното издание на Sofia Fashion Week

Дизайнерът на висша мода Ahmet Özceyhan е роден на 17 март 1947 г. в Чорум, малък град в Турция. След като баща му почива, когато е на едва 13 години, той се мести в Анкара заедно с майка си и своите братя и сестри.

Именно столицата на Турция, Анкара, е първата стъпка в модната му кариера. Докато е още ученик той прекарва времето си след учебните часове в малко шивашко ателие, където научава основните правила на модното проектиране. На 20 години спестява малко пари и заминава за Париж, за да учи мода. Записва се в Academie Internationale La Deveze Darroux и взима участие в редица семинари във френската столица.

След като завършва академията, той се завръща в Анкара и отваря своята първа собствена модна къща за висша мода. През 1970, в хотел Great Marmara, дизайнерът представя и дебютната си колекция, наречена “Anatolian Breeze”.

 

Özceyhan става известен през 1972 г. с третото си модно ревю, което нарича “Blacks on Podium”. За това дефиле той използва единствено черни модели в знак на протест срещу расизма в цял свят. В Турция това е било първото ревю по рода си.

До началото на 80-те години дизайнерът изследва древните анадолски културни шевици и стенописи и ги включва в дизайните си, за да ги покаже на хиляди любители на модата. През 1986 г. той подготвя друга колекция от висша мода, наречена ” Art, Line, Africa” в полза на глада в Мали, Африка. Със спестените пари, храна и антибиотици биват изпратени на бедни хора, а Ahmet Özceyhan е награден за доброто дело от президента на Турция.

В началото на 90-те дизайнерът проектира и една различна колекция за всички говорители на TRT (турската радио телевизия). Тъй като онези години е нямало много телевизионни канали, турският народ е бил изключително заинтригуван от стайлинга на Ahmet Özceyhan.

През 1995 г. той е избран за популяризиране на Турция от правителството и Комисията за културно промотиране. В продължение на 45 дни, Özceyhan представя колекция, включваща традиционните турски и османски дрехи. Той покорява дори и Голямата китайска стена, а национални и международни медии отразяват шоуто.

От 2000 г. той проектира нови колекции и ги показва в големи хотели и зали в Турция и чужбина. Освен това, той организира и нови модни дефилета за посолствата на САЩ, Германия, Тайланд, Полша, Токио, Рим, България, Гърция, Ливан, Египет, Баку и Белгия, като всяко от тях награждава и отправя благодарностите си към Ahmet Özceyhan за интересните ревюта.

От 1970 до 2019 г. той представя колекции с висша мода на общо 39 международни и над 70 национални модни ревюта, като междувременно, успява да си извоюва и завиден брой награди. Ето че и днес Özceyhan продължава да твори пищни дизайни в своята модна къща, намираща се на най-известната търговска улица в Анкара, Турция.

www.ahmetozceyhan.com

Мода

Свързани Публикации