В какво се превръщат мазнините, когато напускат тялото ни?

Теглото е относителна единица. Когато искаме да отслабнем истински се стремим към изгаряне на мазнините. Цифрите на кантара невинаги показват именно това. Колебанията в теглото могат да се дължат на задържана вода, на изобилно хранене, на подуване в корема. Но когато започнем да изгаряме мазнини, тогава настъпва същинското отслабване.

Замисляли ли сте се къде всъщност отиват мазнините, когато отслабвате?

Отговорът е сложен и изненадващ.

Мазнините се съхраняват, за да осигурят на тялото енергия, когато му е нужна. Те обаче стоят „на склад“, защото за тялото е значително по-лесно и бързо да си осигури енергия от въглехидратите и протеините. Затова тялото избира да остави мазнините в резерв и да ги използва в крайни случаи. Механизмът е такъв – за тялото е по-лесно да складира и пази мазнините, а да изразходва най-напред въглехидратите, пише livestrong.com.

За да настъпи изгаряне и загуба на мазнини е необходимо да намалите приема на калории и да увеличите разхода на енергия, тоест да започнете да тренирате и да се движите активно. Това принуждава тялото да започне да „харчи“ от спестяванията си, тоест да изгаря мазнини, за да осигури нужната енергия.

Тялото започва да изгаря мазнини около 30 минути след започване на аеробна (кардио) тренировка, която може да продължи до час с умерено темпо. В този диапазон метаболизмът се ускорява, натоварването се увеличава, а енергийните запаси привършват. Затова тялото се принуждава да „посегне“ към мазнините, за да осигури енергия. Това води до разграждането им, но не води до намаляването на мастните клетки, според клиника Майо, а само до намаляване на размера им, според Healthline.

Мазнините се метаболизират и отделят под формата на вода и въглероден диоксид

Излишните мазнини, употребени за енергия, напускат тялото под формата на вода и въглероден диоксид, които се отделят чрез потта и дишането. Разпадът на мастните клетки се случва, когато се потите. Те насищат потта и напускат тялото заедно с нея, както и с дъха ви. В допълнение мазнините насищат не само потта и дъха, но и урината, сълзите, всички останали телесни течности и газове, които се екскретират от тялото, пише Science Alert.

Изследване, публикувано в British Medical Journal, цитирано от healthdigest.com констатира, че белите дробове са едни от основните органи в тялото, които участват активно в разпада на мазнините. Изследователите съобщават за откритието, че от 22 килограма мазнини, 18 и половина килограма се преобразуват във въглероден диоксид, а 3 и половина килограма във вода.

Източник: https://www.az-jenata.bg/

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.