Грим и фитнес: 3 важни причини да сме естествени докато спортуваме

Гримът е красиво изкуство и изключително удоволствие. Макар да е страхотен аксесоар за ежедневните ни работни и социални срещи или вечерните ни излизания обаче, той е и нещо, което трябва да избягваме, когато спортуваме. Не сте съгласни? Ето и нашите 3 важни причини да тренираме без грим:

1. По-ефективна тренировка

Когато сме добре гримирани, несъмнено не искаме нищо да развали перфектната ни визия. В старанието си да избегнем потта, зачервяването на лицето и разтичането на грима, обаче, ние драстично понижаваме ефективността на тренировката ни и старанието, което влагаме в нея, а това директно обезсмисля цялото ни посещение на фитнеса.

2. Не вредим на кожата

Когато спортуваме се потим. Когато се потим порите ни се разширяват, а носенето на грим в този момент умело допринася за тяхното запушване. В резултат на това се появяват омразните ни черни точки, акне и други кожни проблеми. Именно затова е препоръчително да предпочетем да тренираме без грим за около час, давайки възможност на кожата да се детоксикира по естествен начин, отколкото да се борим с последиците дълго след това.

3. Да обкинем себе си

Гримът е страхотна възможност да се почувстваме по-добре, особено когато просто не ни е ден. Не е приемливо обаче да си мислим, че не можем да живеем без него и да се чувстваме красиви, само и единствено след ежедневната ни разкрасителна практика. Затова е важно, когато можем да си го позволим, да прекарваме време без грим, и така постепенно да приемем естествения си външен вид и да го обикнем. А и нека не забравяме, че най-красивият ‘грим’, който може да си сложи една дама – е усмивката.

Експертите препоръчват да почистваме всякакъв грим от кожата си преди да се впуснем в тренировка и както виждаме – има добре обосновани причини да го правим. Ако изберем да подходим по този начин обаче, е важно да не използваме козметика на маслена основа, а нещо като нежни пяни, гелове или мицеларната вода, както и да внимаваме да не прекалим с изсушаването на кожата.

А в случай, че не искаме да се появяваме във фитнес залата в изцяло натурален вид, винаги можем да се спрем на компромисен вариант с малко водоустойчива спирала и добре оформени вежди. Единственото, което не трябва да забравяме и в двата случия обаче, е да не пипаме лицето си с ръцете ни, които са далеч по-мръсни отколкото можете да си представите. Особено при посещението във фитнеса.

Снимки: Unsplash

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.