Десет съвета за мъдро родителство
Маги Ангелова ни представя нейните 10 съвета, които да ни помогнат да бъдем по-мъдри родители:

1. Не очаквай детето ти да стане като теб или такова, каквото ти искаш. Помогни му да стане не твое копие, а да бъде себе си!

2. Не изисквай от детето си отплата за всичко, което си направил за него. Ти си му дал живот, как може то да ти се отблагодари? То ще даде живот на друг и когато стане родител ще претвори закона на благодарността към теб и ще си върне дълга към теб за живота, който си му дал!

3. Не изливай върху детето си своите обиди, за да не ядеш горчив хляб на стари години. Защото, каквото посееш, това ще пожънеш. И не забравяй, че детето не е отговорно за твоята слабост и безсилие. Това е твоят неизвървян път към самия теб!

4. Не гледай на неговите проблеми с пренебрежение. Животът е даден на всеки според силите и бъди уверен, че на него му е тежко не по-малко, отколкото на теб, защото то няма още житейски опит. Ти бъди пример за опита и говори за възможностите които има!

5. Не го унижавай, не го наричай с лоши думи и спри да се смееш,когато детето е гневно. Думите ти за него създават личността му. Научи се да се извиняваш и да признаваш слабостите си пред него!

6. Не забравяй, че най-важните срещи на човека са срещите с децата му. Обръщай им повече внимание – никога не можем да знаем какво ще видим там – ние воюваме и имаме проблеми не с децата си , а с нашите непризнати лични сенки , които виждаме в тях, но отказваме да ги видим в себе си!

7. Не се самоизмъчвай, ако не можеш да направиш нещо за своето дете. Защото ти не си перфектен и знай,че детето не иска това от теб. Не бъди роб и слуга на детето си, защото така несъзнателно го превръщаш в тиранин!

8. Детето е скъпоценен дар, който Животът ти е дал за съхранение и развитие на една Ангелска душа, дошла от Божия творчески огън. Това дете не е “нашето“ и “моето“ което Егото определя, за да извършва родителя контрол и на всяка цена “добро възпитание ” върху него . Това е процес много по Висш от съзнателния ум ,защото това е душа, която е дадена на родителите за съхранение, а не за коригиране и създаване на копие!

9. Умей да обичаш чуждото дете. Никога не причинявай на чуждото това, което не би искал да сторят на твоето.И защо трябва да разделяме децата като във всяко има по една душа !

10. Обичай своето дете, каквото и да е то – дори когато е неталантливо, неудачник или е вече пораснало и мъдро. Когато общуваш с него, радвай се, защото детето е празник, докато е все още с теб и до теб!

Научете повече по темата от видео курса “Психология на мъдрото родителство”. Не пропускайте и да се възползвате от настоящата промо кампания и да го закупите с 50% отстъпка.

Снимки: Unsplash

Източник: Facebook

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации