Задължителните за всяка дама козметични продукти

Code Fashion x Bloggers of Bulgaria

Гост блогър: Теодора Тодорова

Особено в наши дни, когато светът на козметиката е необятен, а на пазара може да се намери всичко, разкрасителните продукти заемат важно място в живота на голяма част от дамите по света. Някои разчитат на бялата козметика, за да надвият времето и да забавят следите от него. Други залагат на декоративната и творят истинско изкуство с нея. А за трети, гримът е начин да прикрият недостатъците, които смятат, че имат. Голяма част от жените, обаче, не прибягват до каквито и да е продукти, освен за специален случай.

Независимо от коя група сте, има някои важни продукти, които са достъпни, лесни за използване, а действието им определено ще допадне на всяка една от вас. Ето ги и тях:

Слънцезащитни продукти

Този тип козметика е един от най-пренебрегваните. Много жени използват продукти със слънцезащитен фактор само на плажа или край басейна. Истината е, че кожата ни, и особено тази на лицето, трябва да бъде защитена от вредните слънчеви лъчи. Много от вас ще се запитат, с какво толкова вреди слънцето… Веднага обяснявам.

Най-общо негативните последици от слънцето могат да се разделят на краткосрочни, причинени от UV-B лъчите и дългосрочни, в следствие от UV-A лъчите. Краткосрочните са много добре познати на всеки човек– така нареченото слънчево изгаряне – зачервена кожа, която стяга и пари. Дългосрочните вреди от слънцето са далеч по-сериозни и са част от причината за стареене на кожата. Засягайки имунните клетки, този тип лъчи карат кожата да остарява по-бързо. За признаци на стареене се считат бръчките, тъмните петна, увисване, причинено от загуба на еластичност, и т.н.

За да се предпазим от тези негативи, е достатъчно да използваме слънцезащитен продукт за лице, като се препоръчва той да е с фактор SPF50. Важно е да заложим на такъв и през зимата, тъй като тогава слънчевите лъчи, макар и да не са толкова видими, са не по-малко опасни.

Не е важно с какъв продукт ще си набавите тази защита. В днешно време на пазара има кремове за лице, фон дьо тен, BB и CC кремове и всякакви други продукти със слънцезащитен фактор, така че изборът е изцяло ваш! За тялото е достатъчно да използваме SPF20 или SPF30, тъй като там кожата не е толкова деликатна. Разбира се, това важи за случаите, в които не сме на плажа или край басейна. Тогава и за тялото е необходим продукт с SPF50.

Скраб за лице и тяло

Сигурна съм, че всяка дама почиства отлично тялото и лицето си ежедневно. С течение на времето обаче, колкото и добре да поддържаме кожата си, на повърхността й се натрупват различни замърсявания и мъртви кожни клетки, които й пречат да диша и водят до запушени пори и други вреди. Това предизвиква различни обриви, пъпки и други неприятни несъвършенства. За да се справим с тях, е нужно поне два пъти седмично да използваме скраб за лице и тяло.

Най-общо казано, скрабовете са почистващи продукти, които не са с гладка консистенция, а имат по-груби частици, подпомагащи излющването на замърсяванията от кожата. Ако досега не сте използвали такъв тип продукти, заложете на по-фини ексфолиращи частици, тъй като прекалено грубият скраб може да причини раздразнения или обриви. Не е препоръчително да използвате скрабовете повече от два пъти седмично, за да не нараните прекалено епидермиса.

Макар на пазара да има смайващо огромно разнообразие, няма по-добра козметика от натуралната. Затова ще ви предложа и домашен скраб за лице и тяло, който да изпробвате още този уикенд. Нужни са 1 ч.ч. овесени ядки и 1 ч.ч. кисело мляко, които се смесват, нанасят се на лицето с лек масаж и се отмиват.  По желание, може да използвате различни етерични масла, като предварително проучите действието им, както и лимон и мед, които имат силно антибактериално действие.

Важно е да се отбележи, че домашните скрабове могат да се съхраняват в хладилник до следващо използване, но не повече от ден-два.

Сух шампоан

Често чувам момичета да казват, че мият косата си през ден или всеки ден, тъй като имат проблем с омазняването. Истината е, че прекалено честото миене на косата също носи негативи, тъй като използвайки различни шампоани, изсушаваме скалпа и той произвежда още повече себум. Иначе казано, колкото повече мием косата си, толкова повече се омазнява тя.

Сухият шампоан е уникално изобретение, което е подходящо за всички типове коса и просто казано, ни спестява миенето за деня. Спреят полепва по косата, абсорбирайки излишния себум и косата изглежда в пъти по-добре. Независимо дали не сте имали време за цялата процедура, свързана с миенето на косата, или е изскочило непредвидено събитие, на което искате да блеснете с красива прическа, определено сухият шампоан е вашето спасение.

На пазара има изключително богат избор, от различни аромати до спрейове с различни цветове, за да паснат на всеки тип коса. Повечето брандове имат и разфасовка за пътуване, която е идеална за тези от вас, които искат да пробват, дали ще се спогодят със сухия шампоан.

Спирала за мигли


Независимо дали се гримирате или  не, според мен спиралата определено е ‚must-have‘ продукт. Правилно подбраната спирала увеличава и придава обем на миглите, което води до подчертаване на погледа.

Макар да ви звучи пресилено, миглите на моделите от списанията са почти на 100% постижими, ако сте открили правилната спирала. Разбира се, това може и да не се случи от първия път. Пробвайте различни варианти, съчетавайте две спирали, докато не постигнете желания резултат. Излишно е да се споменава, че всеки бранд, произвеждащ козметика има поне пет вида спирали за мигли, за да може всяка една от нас да избере най-подходящата за себе си. Съветвам ви да изпробвате и други цветове спирала за мигли, за да откриете своята визия. За мен, любими са сините спирали!

Nude червило за устни

Знам, че не много жени се осмеляват да носят червила, но този тип разкрасителни продукти могат да променят всяка визия. Ако и вие не сте свикнали с ярки и цветни червила, заложете на nude /телесен/ вариант.

Независимо дали става дума за телесен цвят с неутрален, розовеещ или кафеникав подтон, този тип червило ще подчертае момичешката визия, без да се натрапва. Изберете текстура според своите предпочитания – мат, гланц, блясък или класическо кремообразно червило – важното е да се чувствате удобно.

Препоръчително е и използването на молив за устни, който не само ще придаде повече обем на устните, но и може да се нанася като основа под червилото за повече издръжливост.

Съветвам ви да дадете шанс на всеки един от тези продукти, тъй като използването им няма да ви отнеме повече от няколко минути, действието им обаче, със сигурност е смайващо и ще ви донесе само позитиви!

хохо,
Тео

Автор: Теодора Тодорова

Снимки: Unsplash

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.