Интересна техника, с която да заспим в рамките на 30 секунди
Днес ви представяме един метод за борба с безсънието, който е не просто ефикасен, но и изключително интересен

Някои се борят със заспиването рядко, други ежедневно. Доста е вероятно, обаче, всеки от нас поне един път да се е озовавал в крайно неприятната ситуация, при която е изключително уморен, но поради една или друга причина просто не може да се отпусне и да заспи. 

Когато опитаме с топла вана, топла напитка, приятни аромати и успокояваща музика, но нищо не подейства, ни обзема не само инсомния, но и чувство за безпомощност. В този момент ни остава само да дадем шанс на 4-7-8 техниката за дишане.

Този метод се базира на древна техника от йогата, наречена pranayama, и бива допълнително разработен от доктор Andrew Weil. Неговото главно предназначение е свързано с преборването на стреса и притесненията, но тъй като доста често именно те са в основата на инсомнията, методът 4-7-8 доказано се справя и с проблемите ни със съня.

Как?

Според специалисти практикуването на този ‘трик‘ е изключително лесно. Ето какво представлява то:

Поемаме си въздух през носа в рамките на четири секунди, след това го задържаме за седем секунди и издишваме през устата за осем. 4-7-8.

При практикуването на този семпъл метод е важно да се придържаме към посочените времена и да го прилагаме без почивки за нормално дишане. Правейки това, се очаква да усетим как пулсът ни се забавя, съзнанието ни се освобождава и цялото ни тяло се отпуска. Можем да се почувстваме и леко замаяни, което се предполага да има ефект, подобен на приспивателно.

Защо?

Напълно разбираемо е да се запитаме, как нещо толкова просто може да е толкова ефикасно?

Според експерти, стресът и дишането са пряко свързани. Високите нива на стрес водят до учестено и повърхностно дишане, което от своя страна води до повече стрес. Именно затова е важно в моменти на тревожност или ярост да се успокоим психически и физически чрез бавно и дълбоко дишане.

Поемайки си въздух за продължителните четири секунди, ние принуждаваме себе си да вдишаме повече кислород. Задържайки го за седем секунди, ние му позволяваме да повлияе на кръвообращението ни, а в рамките на последните осем секунди изхвърляме въглеродния двуокис от дробовете, издишвайки равномерно.

Методът 4-7-8 принуждава съзнанието и тялото ни да се фокусират върху контролирането на нашето дишане, вместо върху притеснението от факта, че не можем да заспим и именно затова си заслужава да опитаме дали ще има ефект и върху нас.

Източник: ideapod.com

Снимки: Unsplash

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации