Какви са ползите от млякото и млечните продукти

Консумацията на мляко и млечни продукти в различни етапи от живота спомага за предотвратяването на хронични заболявания, сочат резултатите от научно изследване.

 

Млякото и млечните продукти съдържат множество хранителни вещества и допринасят за задоволяване на хранителните нужди от протеини, калций, магнезий, фосфор, калий, цинк, селен.

Изследователите установяват, че по-високият прием на млечни продукти не показва ясна връзка с намаляването на общия риск от остеопорозни фрактури или риска от фрактура на бедрената кост, но има връзка с понижения риск от фрактури на гръбначния стълб.

Общият прием на нискомаслени млечни продукти е свързан с намален риск от метаболитен синдром, подкрепяйки виждането, че консумацията им не увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и дори може да има известен защитен ефект.

Умерената консумация на тази група храни е свързана с по-малък риск от колоректален рак и рак на пикочния мехур, докато при рак на простатата не са открити асоциации. Няма доказателства, че приемът на мляко или млечни продукти има провъзпалителен ефект при индивиди със затлъстяване или с наднормено тегло.

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.