Какво е мнението на д-р Енчев относно татуировките

Както разбрахме от пластичният хирург, д-р Ангел Енчев, освен, че татуировките са нещо, за което доста често съжаляваме, те са и изключително вредни за нас и нашето здраве.

https://www.instagram.com/p/BjSXkV3ltvu/

Татуировките, също както облеклото ни и цветът на косата, например, са начин да покажем на околните, кои сме. За разлика от останалите, обаче, този начин на изразяване е враг на нашето здраве.

Татуирането буквално „крие“ много и най-различни рискове. Много от вредите, които носи със себе си една татуировка, са малко известни на хората, които ги правят, и на онези, които ги носят по телата си.

Всяко мастило по тялото има своето значение. Едни се татуират, за да почетат нещо или някого, други, за да дадат път на своята бунтарска страна, а трети – просто защото им харесва. Дори да има повод и причина за направата на една татуировка обаче, не би трябвало да си затваряме очите пред вредите, които може да ни причини. Такава може да доведе до невродистрофични симптоми или синдроми, алергии, екзантеми, инфекции, дори и до рак на кожата и злокачествен меланом.

Друг проблем, възникващ покрай татуирането, който се наблюдава главно при младите, е желанието вече придобита татуировка да бъде заличена.

„Близо половината от татуираните желаят да премахнат рисунките от тялото си.“

д-р Ангел Енчев

Обрисуването на нашето тяло с мастило, трябва да бъде добре обмислено и наистина важно за нас, тъй като премахването е не по-малко вредно и дори по-болезнено от самото татуиране.

На база на това, е силно препоръчително да си зададем два въпроса преди да обрисуваме дадена част от нашето тяло. Те са:

Наистина ли искам това до края на живота си?

Заслужава ли си рискът за моето здраве?

Снимки: Instagram, Unsplash

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.