Как да се освободите от психологическа зависимост?
Маги Ангелова за психологическата зависимост

Психологическата зависимост е състояние, което преживяват много хора – когато например човек ни е толкова скъп, че ни се струва, че без него, животът ни няма да има смисъл. Много пъти съм го чувала от клиентите си. Да развиват и да поддържат привързаността си е основно свойство на здравата психика, но само на човешката психика. Хората, които не са способни да създават близки отношения, безусловно са нещастни. Но вие никога няма да узнаете за това, те не се доверяват на никого до такава степен, че да го признаят.

Но, когато привързаността се превърне в зависимост, животът става сложен. Какво да правите?

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ГРАНИЦИТЕ ЧРЕЗ ПОДОБРЯВАНЕ НА РЕФЛЕКСИТЕ

Психологическата зависимост е тясно свързана с нарушаването на границите на личността. Зависимостта може да превърне човек в натрапник, загубил гордостта си, готов на жертви, за да спаси отношенията си – търпи алкохолизъм и изневери, арогантност и агресия, лъжа… За тях става лесно да манипулират.

За да започне оздравителния процес, добре е да си зададете въпроси като „Харесвате ли ми това, което се случва?“, „Какво чувствам, когато ме унижават?“, „Добре ли ми е, когато съм сам?“ и т.нат.

АБСТИНЕНЦИЯ

Вътрешната динамика на преживяването на психологическата зависимост напълно съответства на модела на потока на течението при наркотичната химическа зависимост. Зависимият човек бързо губи способността да регулират „дозата“, правещи ги „щастливи“. Позволяват си да продължават да се надяват да поддържат „отлични“ отношения с предмета на зависимостта си, и поддържайки контакт с него, човек сам поддържа зависимостта си.

Колкото повече надежда си позволява човек да изпитва, толкова повече изтощава взаимоотношенията си. Колкото повече те изтощават него, толкова по-силно той се старае да ги „поправи“. И, както в случая с химическата зависимост, тук ще помогне точно обратното: пълен отказ от контакт с предмета на зависимостта, независимо за колко време. Зависимият човек е склонен да търгува със себе си: „от понеделник“, „в четвъртък гладувам“, „във вторник не му се обаждам“… това не работи, защото нито в понеделник, нито във вторник… такава ситуация не съществува. Животът винаги е това, което е сега.

ПОДКРЕПА ОТ ОКОЛНАТА СРЕДА

Ако сте намерили сили да скъсате с отношения, които ви вредят, не се затваряйте в себе си. Използвайте всяка възможност за общуване с много хора, срещайте се с приятели, избирайте хора, на които имате доверие и споделяйте с тях емоциите си, нуждата си от подкрепа. Тези малки външни доказателства, че сте достойни за внимание и за любов, са от важно значение за вас в този момент. Това е в пряка противоположност на това, което преживява зависимия човек вътре в себе си: не съм прав, не заслужавам, не мога.

ПОТЪРСЕТЕ „ЧАСТ ОТ СЕБЕ СИ“ В ТЕЗИ ОТНОШЕНИЯ

Това е една от най-сложните части в работата с психологическата зависимост. Обикновено зависимите хора признават, че във връзката ги задържа някакво емоционално преживяване в рамките на тази връзка. Това може да бъде усещане за дълбока любов, нежност, илюзия за сигурност. Но трябва да осъзнаете, че това не е във връзката или в другия човек, то е в самите вас.

Ако сте способни да обичате и да изпитвате нежност, да се доверявате и да бъдете приемащи, това е част от вас. Отпуснете се, признайте това и излезте от отношения, които ви поставят в зависимост. Да оставите най-добрата част от себе си на човек, който не я оценява, това е прекалено голям подарък. Просто на прощаване му подарете нещо друго.

НАДЕЖДА

Дори напуснали ги, след време хората може да се завърнат в тези отношения. Какво ги кара да постъпват така? Според тях самите: „Надеждата, че той/тя ще се промени.“ Никога не се опитвайте да възстановявате отношенията въз основа на надеждата си за тяхната промяна. Промени се случват, но в дадения момент има това, което е сега, както няма нито понеделник, нито вторник, нито четвъртък.

Помнете: хората се променят, но тези промени изобщо не са такива, каквито очаквате. И най-важното: ние не можем да повлияем на тези промени по никакъв начин. Изхождайте от това, което е в момента, тогава надеждата ви няма да бъде излъгана.

Снимки: Unsplash

Източник: www.magiangelova.bg

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации