Как морето ни прави по-щастливи?
Лятото е вече тук и ако сме късметлии, ни предстои да прекараме много море край морето, което, вярвате или не, има изключително влиание върху нашето щастие

Според прочутия морски биолог Уолъс Дж. Никълс, морето ни прави не само по-спокойни, но и много по-щастливи. И това съвсем не са празни приказки. Доказват го и американски учени. Те са проследили как водата влияе на тялото и ума, а резултатите са впечатляващи.

Първата реакция е понижаване нивата на тревожност. Според учените, този антистрес ефект се дължи на комбинацията от няколко елемента.

Слънцето буквално сгрява тялото и душата, шумът на морето успокоява, лекият бриз спомага за усвояване на кислорода, а вълните нежно масажират и така помагат за изхвърляне както на токсините, така и на негативните емоции.

Възможност да стоим на открито

Стоенето на морския бряг е полезно за организма и заради наличието на минерални соли и йодни пари. Това всъщност е в основата на таласотерапията. Съчетанието между солена вода, разходки и плуване е естествен начин за укрепване на организма и имунната система. Конкретно разходките на открито по брега стимулират чувство за позитивност и възстановяват щастливите спомени, сочи друго американско изследване.

Креативност и концентрация

Британски психолози установили чрез интересен експеримент, че хората, които работят в помещения с панорамна гледка към природа, са много по-продуктивни от онези, затворени в стаи без прозорци, такива с изглед към небето или гледащи в стена или други прозорци. Според тях гледането на природа не само облекчава очите, но и повишава концентрацията и креативността, повдига самочувствието и успокоява. Същото може да бъде постигнато и по време на ваканция край морския бряг, където гледането на хоризонта влияе по сходен начин, но има дълготраен ефект.

Добро и за бременни

Холандско проучване от 2013 г, проведено сред 1040 бременни жени, показва, че морската среда благоприятства развитието на плода, а морето облекчава гръбначния стълб, тъй като отнема от теглото, пък било то и за кратко. Морската вода също така подобрява кръвообращението, повишава настроението и предава положителни вибрации от майката към плода.

Синият цвят – релаксиращ

През 2003 г. британски учени провели любопитен експеримент с хора от различни краища на света с цел да докажат благоприятния и релаксиращ ефект на синия цвят. Но не синьото на стените в дома, а естественото синьо в природата. Морският бряг се оказал най-сериозният концентрат на този цвят, тъй като среща морето и небето. Според хромотерапията, синьото успокоява ума, внушава доверие, укротява емоциите, отмива (в буквалния и преносния смисъл) напрежението от тялото.

Презареждане

Според италиански психолози най-подходящата поза за презареждане е… върху морето. Нужно е само да легнете по гръб върху водата, да затворите очи и да се отпуснете максимално, наслаждавайки се на ласките на слънцето върху клепачите си и гальовната милувка на вълните по тялото. Тази поза възстановява силите, премахва напрежението, релаксира ума. Ефектът идва благодарение на два важни фактора: върху водата силата на гравитацията не действа, а във водата човешкото тяло се намира в естествената си среда. То е съставено от 90% вода при кърмачетата и 75% при възрастните и с напредване на възрастта този процент постепенно намалява. Но всеки път, когато се гмуркаме, лежим върху водата или имаме пряк контакт с морето, процентите леко се възстановяват, твърдят италианските специалисти.

Положителни емоции

В морето или край морето падат задръжките, които сами си налагаме като възрастни, и имаме възможност да играем, скачаме на вълните и изобщо – да се държим като деца. Със свалянето на дрехите на плажа, символично сваляме и ролите, които изпълняваме в живота, твърдят френски психолози. Контактът на слънцето и водата с голото тяло ни кара да се чувстваме щастливи, провокира положителни емоции и усмивки, създава усещане за удовлетворение и най-чиста радост.

Слънцето край морето е полезно

Слънчевите лъчи безспорно са полезни за човешкия организъм. Те стимулират производството на витамин D, засилват имунитета, заздравяват костите, повишават настроението, помагат за преодоляване на депресията. Край морето, когато тялото е разголено максимално, те имат възможност да достигнат до почти всеки сантиметър от кожата. Но не бива да забравяте, че освен полезни, слънчевите лъчи, могат да бъдат и опасни. Затова – стойте под крайморското слънце само със слънцезащитни продукти!

Подобрява кръвообращението

Как? Като ходим боси по плажа. По този начин се активират обмяната на веществата и кръвообращението, като в същото време ходенето бос е полезно за поддържане на добрата форма. Според китайската медицина върху стъпалата под формата на активни точки са проектирани всички човешки органи.

Източник: Нова Варна

Снимки: Unsplash

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации