Килограм от най-скъпия мед в света струва $6800
Медът има безброй ползи за здравето и още толкова различни приложения. Той е енергиен стимулатор, антиоксидант, помощник в отслабването, част от домашните ни разкрасителни процедури и, разбира се, вкусно изкушение. Готови ли сте обаче да похарчите $6800 за килограм от полезния продукт? Именно толкова струва „Елвиш“ – най-скъпият и полезен мед в света.

„Елвиш“ се добива в пещера с дълбочина 1800м, намираща се в Турция. Онова, което го прави не само специален, но и препоръчителен за медицинско приложение, са натуралният начин, по който бива произведен, както и многото минерали, които съдържа в себе си. Вмомента той се продава в разфасовки от 170 и 250 грама, като цената на килограм възлиза на €5000/$6800.

Медът е открит преди години, когато любопитството на местните жители ги отвежда в пещерата край град Артвин в долината Сарикаир. С помощта на професионални катерачи те слизат долу и откриват 18 килограма от специалния мед, разположен по сферичните стени на недрата на пещерата. След анализирането му във френска лаборатория, се установява неговото богатско от минерали, както и че е на 7 години. Първият килограм от „Елвиш“ е продаден за €45 000 на търг във Франция, а вторият – закупен от китайски фармацевти за €28 000.

Unsplash

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации