Ключът към спазването на новогодишните обещания
3 съвета за успешно придържане към новогодишните ни обещания

Ако трябва да бъдем реалисти, 31 декември и 1 януари са като всички останали дни. Това, че сменяме годината в календара, съвсем не означава, че до полунощ живеем един живот и щом часовникът удари 12 часа – изцяло друг. Идеята за ново начало обаче, ни дава повече мотивация да си поставим цели, и вяра, че ще успеем да ги постигнем. Тя ни помага ясно, макар и мислено, да разграничим човека, който сме били досега, от човекът, в когото сме решени да се превърнем.

Това е и причината именно около Нова Година да се замислим за всичко онова, което искаме да променим или постигнем, след което да го превърнем в новогодишно обещание и да дадем всичко от себе си, за да го спазим. 

По същия начин стоят нещата и с първия ден от седмицата, от месеца, от сезона и дори с любимото ‘утре’, но каквото и да става винаги ще приемаме началото на годината за най-точният момент да започнем на чисто.

Обещаваме си да влезем във форма, да се храним здравословно, да прекарваме повече време с близките, да сме по-организирани, да спестим пари, да се откажем от вредните навици и какво ли още не. За жалост обаче, желанието да се променим към по-добро е едва първата крачка и с колкото и мотивация да се впуснем към реализирането на целите ни, много от нас ще се сблъскат с неуспех и ще се откажат още през първия месец. Това не означава, че спазването на новогодишните обещания е невъзможно или прекалено сложно, а че просто не сме подходили по най-правилния начин.

Именно затова днес ще разгледаме няколко съвета, които да ни помогнат да изпратим 2020-та с чиста съвест и готовност за изцяло нови цели.

Бъдете искрени към себе си

Преди да се впуснете в каквото и да било си дайте време да помислите, какво точно искате и най-вече защо го искате. Какво прави постигането на определена цел важно за вас?

Запитайте се също дали новогодишните ви обещания са породени от личните ви желания или от мнението на околните, защото шансът да се сблъскате с неуспех се увеличава драстично, ако преследвате чужди амбиции. Ако обаче съзнателно се запътите към цел, породена от личните ви ценности, разбирания и копнежи, сте една голяма крачка по-близо до постигането й.

Подходете с позитивизъм

Още в етапа на определянето на новите ви амбиции, фокусирайте вниманието си върху онова, което ще постигнете, вместо върху онова, което досега не сте правили правилно. Когато пък преминете към изпълнението на новогодишните ви обещания, отдавайте по-малко внимание на неуспехите и повече на постиженията ви, колкото и да са минимални те.

Ако например сте решени да влезете във форма, но пропуснете една тренировка, не се определяйте за мързеливи или безволеви, а просто продължете напред. Когато обаче видите, че сте били редовни известно време, го приемете като значимо постижение по пътя към големия успех. Този вид позитивизъм не просто няма да ви навреди, но и ще допринесе за по-добър самоконтрол и повече самодисциплина.

Все пак не трябва да забравяме, че сме хора и не ни е присъщо да сме съвършени, а самокритиката и жестокостта към себе си единствено ще ни обрекат на провал.

Дайте си време

Да, една година е много време, но ако наистина искате да постигнете нещо е добре да работите по въпроса ежедневно, вместо да оставяте всичко за последния момент. Поставяйки си дадена цел, я приемете за процес, който е лесно постижим, стига да бъде разделен на малки части.

Все пак нека си признаем, че хубавите неща наистина изискват време. Освен това, планирането на отделните стъпки по пътя към целта може да ви даде и повече смелост да започнете и повече вяра, че ще се справите.

Ако и вие изпитвате трудност при спазването на новогодишните обещания, не се тревожете, защото това не ви прави мързелив или неспособен, а един от милиони хора по света, които са изправени пред същото препятствие. Важното е да знаете, че не бива да се отказвате и още по-важното – че трябва да започнете сега, докато празничното вълнение и мотивацията ви са в пълната си сила.

Снимки: Unsplash

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации