Красиви без грим: Грешките, които допускаме, и начините да ги предотвратим

Вярно е, че гримът ни кара да се чувстваме красиви, дори безупречни. Но истината е, че красотата идва отвътре. Затова и безброй пластове козметика не са достатъчни, ако преди всичко не обичаме себе си.

В днешно време много жени приемат излизането без грим за проява на смелост. Но няма нищо страшно, в това да дадем шанс на нашата натурална красота. Единствено трябва да ни плаши това, да не се възприемаме без грим.

За да не позволим това да се случи, днес ще си дадем равносметка за грешките, които допускаме, и начините да ги предотвратим.

Грешка №1
Гоним нереалистични цели

Ако се гримираме с цел съвършенство, значи сме обречени на провал, поради простата причина, че подобно понятие не съществува в реалния свят. Покрай моделите в списанията и инфлуенсърите в социалните мрежи е възможно да сме си изградили една определена представа за женската красота. Проблемът, обаче, е, че тя е също толкова безупречна, колкото и грешна, защото все още не се е родил съвършеният човек. Така, че следващият път, когато видите снимка на жена с перфектно лице, не се притеснявайте за своя външен вид, а се възхитете на създателя на фотошоп.

Повярвайте, дори и най-пленителните модели и известни личности сeсблъскват с тъмни кръгове от недоспиване, някоя друга пъпка и рано или късно – с бръчки. Всички тези несъвършенства са естествени и единственото неестествено е да се срамуваме от тях.

Решение №1
Да се обичаме такива, каквито сме

Дами, толкова е просто – обичайте се. Няма нищо по-привлекателно от една жена, която върви с високо вдигната глава, излъчва самочувствие и няма нужда от разкрасяващи продукти, за да се чувства невероятно.

Едно от най-важните неща е, да се чувстваме добре в обвивката си, не само, когато сме гримирани, а през всяка част от денонощието. И, разбира се, да осъзнаем, че несъвършенствата са нещо човешко и всеки си има своите. Както поетът Теренций някога е отбелязал, хора сме и нищо човешко не трябва да ни е чуждо.

  
Грешка №2
Заблуждаваме се в опитите си да ни харесат

Ако привличаме вниманието на околните, когато лицето ни е покрито с 50 нюанса козметика, това означава, че хората просто харесват нашите умения да се гримираме. Ако обаче ги грабнем с визия, когато дори не сме си направили труда да сложим спирала, това значи, че наистина ни намират за красиви. С други думи, противно на това, което сме си втълпили, ако искаме да впечатлим околните със своята външност, гримът не е начинът да го постигнем.

Решение №2
Да намерим баланса

Гримьорството е изкуство и няма нищо нередно, в практикуването му. Всеки има моменти, в които иска да предизвика някое друго „уау“, било то на важно събитие или обикновена среща. А и някои облекла и поводи, просто изискват лицето ни да e в режим „червен килим“. Но нека не се докарваме до положението, в което не се чувстваме красиви и щастливи без козметика по лицето.

За  целта е препоръчително да залагаме на естествената визия, също толкова често, колкото и на пременената. В най-добрият случай – дори по-често.

Невероятно е, колко много може да се подобри самооценката на една жена, щом започне да се чувства добре, излизайки без грим. Това е удоволствие, което всяка от нас заслужава. Не се лишавайте от него.

Грешка №3
Замаскираме проблема вместо да търсим начини да го решим

Ако мебелите у дома са мръсни, не слагаме неща върху тях, за да скрием праха, нали? Не, ние просто ги почистваме. За съжаление, не винаги се досещаме да постъпим по същия начин и спрямо кожата си.

Целта на грима е да придаде здрав, свеж и безупречен вид на кожата ни. Но вместо да плащаме безумни пари за козметика в старанието да направим лицето си перфектно, можем просто да го постигнем грижейки се за своята кожа.

Решение №3
Да постигнем целите си по естествен начин

Има безброй семпли начина, да се отнесем към кожата си с любовта, която заслужава. Доста често, обаче, забравяме за тях. Важно е, например, да мием лицето си повече от веднъж на ден, да го ексфолираме от време на време, винаги да го предпазваме от слънцето и никога да не го докосваме с мръсни ръце.

Ефикасно е и набавянето на златните 8, а именно – осем часа сън и осем чаши вода на ден. Разбира се, всеки организъм е различен, но това са едни приблизителни стойности, към които е добре да се стремим. По подобен начин, полезните храни са също един добър метод да се сдобием с чиста и безупречна кожа.

Макар и да звучат прекалено семпли и общи, ако превърнете всички тези идеи в своя рутина, те със сигурност ще придадат свежест и блясък на вашата кожа, каквито никой грим не може да постигне. Вече няма да се притеснявате дали имате нужните разкрасителни продукти под ръка, а ще събирате погледите “au naturel“. И всичко това, не просто защото кожата ви ще има по-здрав вид, но и защото вие самата ще се чувствате добре в своята обвивка.

От всички грешки, които сме склонни да допуснем, най-грубата остава, това да не се приемаме и харесваме такива, каквито сме – без грим и корекции. Защото истинската красотата започва от самите нас.

Снимки: Unsplash

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.