Луксът на 2021: Занзибар
Маги Гигова и Dromomania ни изпращат на виртуално пътешествие до Занзибар – мястото, което се превърна в Малдивите на 2021, лукс за всеки и място без притеснение от COVID-19…

На Мнемба може да почивате заедно с Шарън Стоун, Наоми Кембъл или Бил Гейтс…

„Райският остров” е партизанското име на Занзибар. И с право! Времето тук е прекрасно почти през цялата година, като се изключи дъждовният сезон, но и тогава подводният риболов, гмуркането и ходенето на плаж са приятни и възможни. Ненапразно блаженият остров е едно от притегателните места за слънчев отдих през зимата.

Думата „Занзибар“ в превод от арабски означава „земята на черните хора”. Под това име се крият три географски единици накуп.

Архипелаг от 40 острова в Индийския океан, най-големият от тях, чието официално наименование е Унгуджа, и столицата му, която неофициално наричат Стоун таун.

На картата на света Занзибар се появява през десети век, когато персийски търговци от Шираз, акостират на брега в търсене на нови стоки.

През средните векове той е управляван от султана на Оман и превърнат в център на търговията с роби. После идват британските колонизатори. Затова Занзибар е невъобразима смес от арабски, индийски, африкански и европейски „напеви” в архитектурата, езика, културата и музиката.

И въпреки вмешателството на чуждестранни влияния, коренните жители от племето суахили са отстоявали правото си да съхранят националната си идентичност.

Тя може да се усети не само на фестивалите, в центровете за изкуства и художествените галерии, ами направо на улицата, където пеят, танцуват и разговарят на местен диалект аборигените на Занзибар.

В началото на XIX век от Индонезия търговците донасят карамфила и само след няколко десетилетия островът става главен износител на карамфилено масло в света.

И до ден днешен плантациите за канела, индийско орехче, карамфил и други ароматни подправки процъфтяват на острова и то далеч не само като атракция за туристите.

Въпреки това т.нар. „спайс турове” (Spice tour) са едни от любимите екскурзионни маршрути на Занзибар.

При тях посетителите се потапят в света на всевъзможни цветове и аромати, наблюдават как се отглеждат подправки, как се събират шоколадови зърна, лековити билки и най-важното – опитват на воля.

Благодарение на уникалното си местоположение Занзибар от древни времена е предпочитано пристанище за търговци от цял свят.

На тях се дължи причудливата комбинация от съчетание на афро-азиатска култура, с примеси от персийски, арабски, индийски и китайски влияния плюс щипка холандски, португалски и английски шик за разкош.

Разбира се, не бива да забравяме, че Занзибар е дал на света Фреди Меркюри, така че неговият роден дом също може да бъде посетен.

Но малцина са онези, които ходят там заради историческите и архитектурните забележителности.

Вижте повече в сайта на DROMOMANIA с Маги Гигова.

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации