Напред към по-отговорно бъдеще: Калифорния със забрана на животинските кожи
Калифорния е първият щат в САЩ, който забранява продажбата на изделия от животински кожи с косъм

За нас е огромно удоволствие да видим, че хора и организации от най-различни сфери по целия свят се решават на промени в името на бъдещето на планетата. Най-скорошната глътка свеж въздух е новината за забраната на животинските кожи с косъм в щата Калифорния.

ISTANBUL, TURKEY – MARCH 17: Meric Kucuk poses hand bag by Zara during Mercedes Benz Fashion Week Istanbul FW15 on March 17, 2015 in Istanbul, Turkey. (Photo by Levent Kulu/Getty Images For IMG)

Законопроектите, подписани от губернатора Gavin Newsom този уикенд, включват забрана на продажбата, производството и даряването на косместите кожени облекла и аксесоари, което включва дрехи, чанти, обувки, чехли, шапки, ключодържатели, помпони и други.

За момента нововъведенията обхващат животни като норка, чинчила, рис, лисица, заек, бобър и други, и прави изключение за кожите от елен, коза, овца, вол и за използването на козината в религиозни и културни церемонии. Другите животински продукти, като кожа, вълна, пух, коприна и кашмир не са засегнати за момента, но се предполага, че е въпрос на време и това да се промени.

Photo by Juan Naharro Gimenez/Getty Images

Похвалното изменение, противопоставящо се на жестокостта към животните, ни изпълва с надеждата, че това е едва първата стъпка към мащабна, глобална промяна. Освен това вярваме, че забраната ще бъде приета позитивно дори и от модната индустрия, не просто защото е всеизвестно, че промяната е за добро, но и защото през последните години влиятелни модни къщи като Gucci, Versace, Armani, Calvin Klein, Givenchy, Hugo Boss, Tom Ford, Burberry, Jimmy Choo и Ralph Lauren са осъзнали грозната истина и своеволно са прекратили използването на животински кожи в дизайните си.

ROME, ITALY – JANUARY 25: Designer Arianna Bonardi wears American apparel bag and hat, Fendi fur, Max & CO. dress on day 2 Rome Fashion Week Spring/Summer 2014, on January 23, 2014 in Paris,in Rome, Italy. (Photo by Ernesto Ruscio/Getty Images)

Вид още: Prada спира използването на животински кожи в колекциите си

Снимки: Getty

Александра Томова
Александра Томова
Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.

Новини

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации