Наръчник на сутрешните тренировки у дома и причините да започнете още днес
Защо и как бързо и лесно да се погрижим за физическото и психическото си здраве

От кардио и силови тренировки до пилатес и йога, всички видове натоварване са полезни както за физическото, така и за психическото ни здраве. Те ни помагат да се справим със стреса, да намерим нужния баланс в живота и да избегнем напрягащата рутина, която редува задълженията на работата с тези у дома.

Осъзнавайки това, много хора се стремят да намират време за полезна доза упражнения, но малко успяват да ги превърнат в перманентна част от натовареният си график. Именно затова, днес ще поговорим за ползите от една от най-лесните и ефективните тренировки – сутрешната, практикувана в уюта на собствения ни дом, и причините да я превърнем в част от ежедневието ни.

 

Защо сутрин?

Страхотна предпоставка за ползотворен и продуктивен ден

Често отиваме на работа или пък започваме със задачите за деня рано сутрин, но осъзнаваме, че реално ни отнема поне няколко часа да се събудим. Докато това се случи, половиният ни ден вече е отминал, а списъкът с дневните ни задължения не е намалял особено. Работим бавно, разсейваме се лесно, а мотивацията ни често е неприемливо ниска. Ако обаче започнем деня си със свежа доза разтягане и упражнения, от ранни зори мозъкът и тялото ни ще са будни, изпълнени с енергия и предразположени към продуктивност.

Чувство на удовлетвореност

Сутрешната тренировка гарантира, че още преди да е започнала основната част от деня ни, вече ще се чувстваме горди от това, че сме направили нещо полезно и то докато повечето хора все още спят. Освен това, дори да не успеем да свършим нищо друго през деня, спокойно можем да си кажем “поне правих упражнения днес” и да се отърсим от чувството на вина или стрес.

Забързва метаболизма

Може би всички знаем, че редовните тренировки влияят положително на метаболизма ни, но не и че те са още по-полезни и ефективни ако ги вместим сред първите неща за деня. Имайки предвид, че тялото ни започва да гори повече калории след физическо натоварване, чрез сутрешната тренировка ние му предоставяме цял ден на разположение за тази цел.

Защо у дома?

По-лесно и постижимо

Нека бъдем честни. Особено ако тепърва започваме с превръщането на сутрешните тренировки в рутина, е изключително лесно да си намерим причина да пропуснем посещението на фитнеса, например.
“Навън вали”, “Студено е”, “Няма да успея да намеря място да паркирам колата”, “Ако попадна в задръстване може да закъснея за работа” – потенциалните оправдания са безбройни. Но когато сте избрали да правите упражнения в уюта на собствения си дом, е трудно да убедите себе си, че има основателна причина да не станете половин час по-рано, за да се пораздвижите.

Без губене на излишно време

Вярвам, че ако не никой, то малко от нас разполагат с два излишни часа сутрин, а именно това губим в обличане, пътуване от и до залата за тренировка и чакане тук и там. Когато правите упражненията си у дома, обаче, всичко, което се изисква от вас, е да си сложите нещо удобно, да се уверите, че имате вода наблизо и да започнете. Бързо, лесно и полезно. Освен това, не е нужно да прекарваме излишно време в подбиране на спортния си тоалет. Стига да се чувстваме добре, можем да тренираме, облечени и в най-старите и непривлекателни спортни дрехи.

Не се разсейваме или притесняваме

В един или друг момент, докато правят дадено упражнение в тренировъчната зала много от нас са се притеснявали как изглеждат отстрани и какво си мислят хората. Провеждайки тренировките на спокойствие у дома обаче, имаме възможността изцяло да се отдадем на качественото време за себе си, без да се разсейваме от други хора или да се тревожим за мнението им.

Спестяване на разходи

Посещението на дадени класове или фитнес залата ни струва пари, които може би бихме предпочели да инвестираме в качествена и здравословна храна. В същото време, домашните тренировки са безплатно и неограничено удоволствие, като единственото нещо, в което ако пожелаем може да инвестираме са гирички, постелка или друг тренировъчен аксесоар.

Какви са ползите?

Естествен антидепрессант

Физическото натоварване ни кара да мислим по-оптимистично, да се отървем от излишния стрес и да поддържаме доброто си здравословно състояние. Затова и един от най-полезните начини да започнем деня си е със сутришна тренировка. Тя ни спасява от напрежението, дарява ни с енергия и спокойствие и ни помага да сме по-ползотворни в работата и по-щастливи в ежедневието.

Действа като кафе…

Упражненията и разтягането сутрин действат като освежаваща чаша кафе. Те помагат както на тялото, така и на мозъка да се събудят и да бъдат изпълнени с енергия през целия ден. Някои проучвания дори посочват, че тренировката може да ни действа по-силно и от любимата ни кофеинова напитка.

Качествено време за себе си 

Докато останалите още спят, а в главата ни все още не се е развихрил мислен списък със задачи за деня, имаме възможност да отделим време само и единствено за себе си – лукс, който много от нас рядко могат да си позволят. Тихо е, спокойно е, а плавните упражнения, с които сме избрали да започнем деня, ни карат да усетим всяка част от тялото си и да се пренесем на място, където проблемите от реалния свят не съществуват. И ако това не е достатъчна причина да се събудим с половин час по-рано, не знам кое би било…

Подтиква към по-здравословен начин на живот

Това, че още в ранните часове от деня сте направили нещо хубаво за себе си и то ви е накарало да се чувствате добре, умело поражда у вас желание да продължите със здравословния начин на живот, похапвайки по-полезни неща и загърбвайки някой друг вреден навик.

Поддържане на добра форма

Сутрешните тренировки са един от най-бързите, лесни и ефикасни начини да се сдобием с хубава форма. С малки усилия, но отговорно постоянство, резултатите са много по-постижими, отколкото си представяме.

Подобрява самодисциплината

Това да ставаме по-рано всяка сутрин в името на физическото и психичното ни здраве, ни помага да доразвием качества като самодисциплина, отговорност и постоянство. Освен това, веднъж щом покажем на себе си, че можем да постигнем това, се изпълваме с чувството, че можем да постигнем всичко останало, което си наумим. А едва ли някой ще отрече, че вярвата в себе си и този тип мотивация са изключително полезни във всички аспекти от нашия живот.

Обич към живота

Когато изглеждаме добре, чувстваме се добре, не живеем в перманентен стрес, а в перфектен балнс, е трудно да не изпитваме безгранична любов към живота. Затова започнете още днес – настройте алармата и обикнете живота с помощта на леки и приятни сутрешни тренировки у дома.

Снимки: Unsplash, Pixabay

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации