Няколко ползи от растителната диета

Вегетарианският начин на хранене е базиран предимно на растителна храна. Тя има редица ползи за здравето и организма. Дори да не сте вегетарианци, може да ви се прииска да наблегнете предимно на растителните продукти, защото те доставят едни от най-важните хранителни вещества на организма – витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.

1. Полезна е за червата
Фибрите и антиоксидантите са незаменими компоненти за здравословното състояние на червата. Без тях нормалната им работа и правилно функциониране са невъзможни. Фибрите подхранват чревната флора и регулират перисталтиката на червата, допринасят за усвояването и разграждането на храната.

2. Подкрепя имунната система
Растителните храни са един от основните източници на витамини и минерали. Всички те участват активно в изграждането на добър имунитет. Имунната система се нуждае от многообразието от витамини и минерали, за да функционира правилно и адекватно.

3. Помага да се намали възпалението
Консумацията на месо и животински продукти увеличава възпалението в тялото. Наблягането на растителна храна има обратния ефект – понижава общото възпаление в тъканите и промотира доброто здраве. В комбинация с добра физическа активност растителната диета би могла да помогне да намалите възпаленията в тъканите и да отслабнете.

4. Помага в отслабването
Зеленчуците, плодовете, зърнените култури и бобовите растения са по-бедни на калории и богати на фибри. В някои от тях се съдържат и протеини и полезни мазнини. Консумацията им предполага по-малък калориен прием, но с повече фибри, здравословни мазнини и растителни протеини, което оставя усещане за ситост задълго. Всички тези вещества спомагат за ускоряване на метаболизма и допринасят за отслабване.

5. Подобряват здравето на сърцето
Ако спазвате растителна диета, холестеролът ви може да се понижи. Това има благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система и кръвното налягане. Фибрите в плодовете и зеленчуците, както и антиоксидантите в тях са много важни за сърдечносъдовото здраве, което ви предпазва не само от сърдечносъдови заболявания, но и от диабет.

6. Свързва се с по-нисък риск от рак
Дори да не сте вегетарианци изцяло, наблягането на растителни храни е достатъчно добра стратегия, за да намалите риска от рак и да се радвате на по-добро здраве. Изследвания на клиника Майо констатират, че богатата на растителни храна диета може да намали риска от различни видове рак.

7. Полезна е за мозъка
Според проучване от 2015 година, публикувано в Alzheimer’s & Dementia и цитирано от livestrong.com, растителната диета може да намали риска от развитие на невродегенеративни заболявания, като болест на Алцхаймер и деменция. Антиоксидантите в растителните храни се борят с възпаленията в тъканите на нервната система и мозъка, като по този начин могат да допринесат за забавянето на тези процеси, водещи до подобни заболявания.

8. Повече енергия
Растителните храни ви зареждат с много полезни вещества, което увеличава и енергията в тялото ви. Те са богати на полезни въглехидрати, някои от които се разграждат бавно и осигуряват добър енергиен прилив. Растителните протеини и мазнини в тези храни също осигуряват енергия, а фибрите забавят усвояването им, като допълнителен бонус.

9. Свързва се с по-нисък риск от остеопороза
Едно скорошно изследване от август 2020 година, публикувано в Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity предполага, че растителната диета може да намали риска от остеопороза. Все още няма солидни доказателства в тази посока, защото са необходими още изследвания, но растителната диета е богата на важни за костите витамини и минерали, което я прави изключително полезна.

10. За по-здрави бъбреци
Друго проучване от 2019 година, публикувано в Journal of Renal Nutrition заключава, че растителната диета е полезна за функцията на бъбреците и може да подобри състоянието на пациенти, страдащи от хронични бъбречни заболявания. Това е така заради разликата в растителните и животинските протеини. При усвояването на животинските протеини се отделят метаболитни продукти, които затрудняват работата на бъбреците и могат да влошат състоянието им при налично заболяване.

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.