Осем съвета за успешна кариера
Стремите се към големи успехи в професионален план? Имате желание да постигнете много и искате да знаете кой е най-добрият начин да го направите? В средата на работната седмица ви представяме изключително интересните и полезни съвети на iconomist.bg, на които се натъкнахме:

Вие сте млад и обещаващ кадър, току-що сте завършили висшето си образование, наели са ви на работа и горите от желание да покажете колко сте добър. Още от самото начало е добре да имате предвид няколко правила, почерпени от опита на известни мениджъри, които могат да ви помогнат да растете в кариерата.

Работете в сянка

В повечето фирми, в които конкуренцията е голяма, служителите буквално се състезават един с друг, като често си вредят или пречат. Това обаче не помага на никого да развие кариерата си, а създава лоша служебна атмосфера. За да развиете своята кариера, се опитайте да работите в сянка. Какво означава това? Вместо да се опитвате непрекъснато да изпъквате, помагайте на други служители от вашата компания. Така ще разширите собствените си умения в различни сфери от работата на фирмата, както и ще увеличите познанията си в областта, в която работите.

Много дейности едновременно

Не е лесно да вършиш няколко неща едновременно, а и не всички можем да бъдем като Леонардо да Винчи, но пък можем да се опитаме да вършим повече от една дейност. Лесно е да се забием на едно място и да не вършим нищо странично, което не е вписано в длъжностната ни характеристика. Справянето с множество задачи едновременно обаче създава както разнообразие в работата, така и възможност да разширим уменията си.

Запишете се на курсове

Запишете се на курс, чрез който да усъвършенствате вашите професионални знания. Но не само специализирани курсове – дори езиков ще помогне да увеличите знанията си и да станете още по-желан кадър за компанията, в която работите. Не забравяйте, че светът постоянно се развива, а чрез подобни курсове ще може да сте в крак с новостите в индустрията, в която работите.

Четете повече

Да, четенето винаги помага. А особено ако работата ви е свързана със специализирана литература, е задължително да се информирате постоянно за новите термини и определения, които навлизат във вашия отрасъл.

Потърсете ментор

Не се срамувайте, обратното – във ваша полза е, ако като начинаещ служител помолите някой колега да ви бъде нещо като ментор в работата и да ви въведе в нея. Опирайки се на чуждия опит, ще можете по-лесно да свикнете с работата и съответно много по-вероятно е по-бързо да покажете напредък и да ви забележат.

Не се страхувайте да рискувате

Често сме чували репликата: „Риск печели, риск губи“, но пък ако не опитаме, няма да разберем дали сме щели да се справим. Понякога надхвърляме себе си, но много често в повечето случаи се подценяваме. Успешната кариера означава и непрекъснат, макар и премерен, риск. Дори неуспехът, който плаши повечето хора, означава опит, а опитът е този, който ще ви помогне да станете в професионален план личността, която искате да бъдете.

Не загърбвайте личния живот

Работата не е всичко и светът ви не се върти около нея. Да, тя е необходима, тръпка ви е, но трябва да имате и време за себе си, за да може да се възстановявате след напрегнатия ден и да сте във форма за следващите работни предизвикателства. Освен това не забравяйте предимствата на това да споделяте професионалните си вълнения с приятелите. Освен че няма риск да използват идеите ви, както може да се случи с колегите, приятелите ви ще бъдат достатъчно откровени и да ви кажат дали фантазирате, или мислите трезво.

Бъдете себе си

Може би един от най-важните съвети е да бъдете себе си. Ако не споделяте нечий възглед или пък сте на противоположно мнение, не се страхувайте да го кажете. Понякога в спора се ражда и истината. Не бъдете лицемерни към колегите си, постъпвайте откровено и открито. Така не само ще стоите настрана от интригите, които нерядко съпътстват работния процес, а и ще си спестите някой и друг бял косъм.


Текстът е публикуван в брой 32/2019 г. на списание "Икономист" 16 август, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Източник: iconomist.bg
Снимки: Unsplash

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации