Периодичното гладуване: пет причини да го прилагаме

Както знаем, от изключително значение за нашето здраве е да консумираме правилните храни и то в правилното време. Това, с което може и да не сме запознати, обаче, са ползите от така нареченото периодично гладуване (ПГ).

Днес ви представяме пет ползи от ПГ за нашето здраве, които освен всичко, показват и че тази практика далеч не е така болезнена или трудна, колкото си представяме:

1. Подобрява здравето на мозъка

Периодичното гладуване спомага за предпазването на мозъка от увреждане и болести. Един начин, по който то прави това е като стимулира неврогенезата. Това е процесът на създаване на нови мозъчни клетки. ПГ също така спомага за защитаването на невроните от оксидативно увреждане и отблъсква стареенето на мозъка. Това може да е особено важно за предпазването от дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

2. Снижава кръвната захар

Изследване показа, че гладуването в продължение на 20 часа на всеки два дни подобрява усвояването на глюкозата с около 15% при здрави мъже след само две седмици. Важно е да разберем, че тези мъже не са се отказали от храна с дни наведнъж. Те просто ядели в определени часове. Спазването на този хранителен режим спомогнало телата им по-добре да обработват глюкозата—важен фактор за предпазване от инсулинова резистентност. НО ако имате големи проблеми с контролирането на кръвната си захар, недейте незабавно да се впускате в спазването на драстичен протокол на периодично гладуване.

3. Гори телесните мазнини

Целта не е да гладувате. Вие просто искате да ограничите обема работа, който метаболизмът ви трябва да върши в рамките на един ден. Клетките ви използват това време да изпълняват функции, които може да изостават… като окисляването на мазнините.

Изследване откри, че незасегнатите от затлъстяване участници са свалили до три процента от теглото си—и пет процента от телесните си мазнини—след ПГ през ден в продължение на 22 дни. Чрез планирането на храненията в определен прозорец, участниците успели да повишат способността на тялото си да гори повече мазнини за набавянето на енергия. И този ефект може да е дори още по-драматичен при хора със значително количество излишни телесни мазнини.

4. Бори се със стареенето

Учените в изследване откриха, че периодичното гладуване може да повиши нивата на човешкия хормон на растежа с цели 1300% при жените. Мъжете в изследването повишили нивата си на ЧХР с 2000%. Човек се нуждае от ЧХР с остаряването, за да поддържа чистата мускулна маса на тялото си. Но човешкият хормон на растежа може също така да спомогне и за намаляването на бръчките и на складираните в тялото тлъстини. Той може дори да стимулира либидото ви.

ПГ се различава от скъпите и опасни, ширещи се в пространството, противодействащи на стареенето „лечения”. То е безопасен начин за стимулиране на производството на ЧХР от страна на тялото ви. И това не означава, че просто ще изглеждате по-добре. Друго изследване разкри, че дори умереното ПГ може да помогне на хората над 65 годишна възраст да живеят по-дълго.

5. Предпазва сърцето

Преглед на множество изследвания на периодичното гладуване заключи, че то помага в предпазването от сърдечни заболявания като подобрява липидните профили на кръвта и снижава появата на възпаление. То може също така да спомогне за спирането на оксидативния стрес, който допринася за развиването на сърдечни заболявания. Друго изследване проучи по-отблизо проблема с възпалението и откри, че ПГ може дори да спомогне за повишаването на съотношението между големите и малки частици на вредния LDL холестерол с 11% само за един месец.Колкото по-големи и „по-пухкави” са частиците на вредния ви LDL холестерол, толкова по-малка е вероятността да развиете сърдечно заболяване.

Най-добрият начин да започнете да изпитвате ползите от прилагането на периодичното гладуване е да спазвате 12-часов интервал между вечерята и закуската си. Той може да ви се струва дълъг… Но не е. Ако приключите с вечерята си в осем часа, не яжте нищо до осем часа на следващата сутрин. Ето колко е просто. След това можете да увеличавате промеждутъка на гладуването до 16, че дори и до 20 часа.

Снимки: Unsplash

Източник: zdravivsekiden.com

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.