Полезно ли е да ходим боси през лятото?

Някога запитвали ли сте се, какво се случва с тялото ни, когато ходим боси?

Ежедневието на съвременния човек доста често не позволява да се разхождаме с боси крака, а, когато ни се отвори такава възможност, подхождаме скептично, защото се притесняваме да не навредим на стъпалата си. Оказва се, обаче, че вървенето без обувки, има точно обратния ефект върху ходилата и цялостното ни здраве.

Днес, с помощта на колегите от aroma.bg, ви представяме пет от многобройните причини да си позволяваме да ходим боси през лятото:

Земята – нашият корен

Всичко във вселената ни е енергия – това, което виждаме около себе си, ние самите, земята, върху която стъпваме. Макар и неволно, често създаваме блокажи за плавното протичане на тази енергия. Един от тях са обувките, които ежедневно носим. Веднага щом ги свалим и положим крака върху естествена настилка – трева, почва, пясък, ние влизаме в контакт със земята и започваме да черпим от нейната сила. И това съвсем не е фантазия, а обикновена физика. Приемайки и давайки, ние възстановяваме баланса в организма си. Чувстваме се дълбоко свързани със земята, сигурни и стабилни.

Фонтан на младостта

Човешкият организъм е подложен на ежедневното унищожително въздействие на нестабилни атоми и молекули, които окисляват клетките ни и катализират тяхното стареене. За щастие, земната повърхност е един от най-мощните антиоксиданти. И когато стъпваме боси по нея, тя извлича свободните радикали от телата ни, благодарение на своя електричен заряд. Така всяка разходка на бос крак се превръща в анти-ейдж терапия, която поддържа младостта на организма и заедно с това го предпазва от сериозни заболявания.

Позитивно настроение

Голите стъпала осигуряват по-добра опора и баланс на тялото, което ни позволява да държим гръбначният си стълб изправен без усилие. Освен че ни спестява болката в областта на кръста и раменете, правилната стойка повишава значително и настроението ни. Научни експерименти са доказали двупосочната зависимост между мозъка и тялото. Ето защо би било достатъчно да походим боси с неволно изпъчени гърди, за да прогоним тъгата и да се почувстваме отново уверени в себе си. Не само стройната осанка, но и допирът до затоплената от лятното слънце, земя действа като естествен антидепресант. А лекотата, с която се движим, когато сме боси ни припомня детската безгрижност и свобода.

Комфорт за стъпалата

Разголим ли стъпалата си, те бързо забравят за превърналия се в ежедневие, дискомфорт. Изчезват болката и умората, а също и травматичните кожни мехури и уплътнения, причинени от съприкосновението на деликатната кожа с груби материи. Ходилата ни се избавят и от гъбичките, за които знаем, че предпочитат тъмна, топла и влажна среда. Точно такава, каквато обикновено създават чорапите и обувките ни. Невъзпрепятствани да достигнат кожата, слънчевите лъчи оказват допълнително антимикотично действие. А когато разходката ни е по плажа, морският пясък нежно ексфолира стъпалата ни. Въпреки, че докато стъпват боси краката се радват на чудесно здраве, те понякога имат нужда и от допълнителна козметична грижа, която да заглади и омекоти лесно загрубяващата кожа в областта на петите.

Здраве за целия организъм

Когато ходим боси, стъпалата ни биват масажирани от земната повърхност. Според китайската народна медицина, всеки човешки орган има своя проекция върху ходилата. И масажирайки тях, оказваме влияние върху съответния орган, система или цялото тяло. Поради дистанционното си въздействие върху вътрешните органи, превърналата се в рефлексотерапия, разходка на бос крак е чудесно решение за случаите, в които директният подход е противопоказен. Тя действа общоукрепващо и тонизиращо; подпомага клетъчното хранене и дишане; активизира кръвообращението и решава проблема с вечно студените долни крайници.

Нека не забравяме и, че ходенето боси ни кара да внимаваме къде и как стъпваме и следователно да забавим темпото – нещо, от което съвременният човек се нуждае повече отколкото осъзнава. Така че, смело грабвайте всяка възможност, която летният сезон ви предоставя, и си подарете приятна доза боси стъпки.

Снимки: Unsplash

Източник: aroma.bg

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.