Правилно ли почистваме лицето си?

Днес, д-р Радина Денкова ни дава отговор на един изключително важен въпрос:

„Правилно ли почиствам лицето си?“ е един от най-честите въпроси, които получаваме по време на годишния скинчек в клиниките ни. И е въпросът, който смятаме за един от най-важните в добрата грижа за кожата, тъй като начинът, по който почистваме кожата си има пряко отношение към състоянието й.

Ако е прекалено агресивно, то може да наруши кожната бариера, да предизвика сухота или раздразнение. Някои почистващи продукти са доста груби и премахват естествения защитен филм върху кожата, предизвиквайки допълнителна секреция на себум. Ако пък извършвате ритуала бързо и без внимание, възможно е да не почистите добре кожата си. Някои продукти сами по себе си оставят фини частици върху повърхността й, които е възможно да запушат порите и доведат до дехидратация.

Откъде да започнем?

Ако носите грим, при всички положения трябва да го свалите преди да преминете към същинското почистване на кожата. Т.н. “двойно почистване“ е необходимо дори и когато не използвате тонираща основа, а само слънцезащитен продукт. Ако почистите лицето си само веднъж, почти сигурно е, че продуктът няма да се справи със спиралата, фон дьо тена и коректора. Същото важи и за слънцезащитния фактор или козметиката, която съдържа силикони.

Кои са подходящите продукти?

Почистващo олио или балм

Нанесете и масажирайте емулсията върху суха, а не върху мокра кожа. Така той ще поеме остатъците от козметичните продукти и замърсяванията, без да нарушава естествената й бариера. Важно е впоследствие да го премахнете изцяло – можете да го направите с най-обикновена навлажнена хавлиена кърпа.

Мицеларна вода

Почистващата вода запазва баланса в хидролипидния слой на кожата и оказва успокояващо, хидратиращо и тонизиращо действие. Името си носи от съдържанието на т.н. мицели – частици, които по естествен начин абсорбират нечистотиите.

Кърпички за почистване на грим

За предпочитане са кърпичките, които са напоени с масла (като аргановото, например), защото не изсушават фината кожа около устните и очите.

Втората стъпка ще ви помогне да премахнете всички останали следи от почистващият продукт и ще остави кожата ви напълно чиста. При нормална към мазна кожа препоръчваме да използвате мицеларна вода или гелобразни продукти, а при суха – богати почистващи млека. На финала измийте лицето с хладка вода и подсушете с чиста кърпа.

Необходимо ли е да почиствам лицето си и сутрин?

Сутрин е достатъчно да почистите лицето си с тоник, който да премахне остатъците от вечерната козметична грижа и да върне вътрешният баланс на кожата. Вечер прилагайте ритуала за “двойно почистване” на грима, слънцезащитния ви продукт и дневен крем. Ако не използвате грим или слънцезащита, не е необходимо да прилагате втората допълнителна стъпка.

Kолко често да посещавам козметик?

Ако вашата кожа е нормална към суха, медицинският ви козметик ще я почиства на 3-4 месеца. При по-мазна кожа с разширени пори е препоръчително процедурите да са веднъж месечно. В клиниките ни работим ексклузивно с продуктите на Institut Esthederm, а почистването на лице е превърнато в истински ритуал.

Клетъчната вода в първата стъпка увеличава антиоксидантния капацитет на епидермиса срещу свободните радикали. Нежен крем за почистване абсорбира замърсяванията от порите и ги извежда извън епидермиса, а на финала фино ексфолиращата маска елиминира мъртвата кожа и свива порите.

Нужна ли ми е допълнителна грижа?

За живот в замърсена градска среда веднъж в сезона препоръчваме фокусирана детоксикираща грижа, която да пречисти лицето в дълбочина с коктейл от ключови антиоксиданти. Освен да насити кожата с чист кислород и да подсили собствения й антиоксидантен фонд, серията от процедури ще повиши микроциркулацията и помогне на кожата да изхвърли токсините чрез стимулация на лимфата.

Ако изпитвате трудност при избора на детоксикираща терапия и почистващи продукти за домашна грижа, подходящи за състоянието на вашата кожа, запишете час за своя годишен скинчек. Той ще включва цялостна апаратна диагностика за определяне на типа кожа и текущите нива на себум, пигментация, хидратация и еластичност, профилактичен преглед на бенки и образувания, насоки за козметична грижа и персонална анти-ейдж програма по системата на д-р Денкова.

Снимки: Unsplash

Източник: blog.dr-denkova.com

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.