Прекарваме ли достатъчно време сред природата?

3 причини да прекарваме повече време сред природата в името на доброто ни психическо и физическо здраве

Работата на много от нас включва стоене в затворени пространства часове наред, като ситуацията не се променя дори и след края на работния ден, защото товага се отправяме към дома, отново затваряйки се между няклко стени. Макар това да е неизбежна част от ежедневието ни, лишаването ни от достъп до природата влияе отрицателно на психическото и физическото ни здраве по най-различни начини.

Колкото и да омаловажаваме въздействието на природната красота върху нас, в даден момент усещаме, че все повече губим желанието си за работа, позитивизма и продуктивността си, и в същото време, предразполагаме организма си и към все повече болести.

Ако това не е достатъчно, за да ви убедим, че си заслужава редовно да си отделяме по няколко часа навън, за днес сме ви подготвили три от многобройните причини да прекарваме повече време сред природата:

Подобрява умствената дейсност

Ежедневно натоварваме съзнанието си по всевъзможни начини, което често води до спад в концентрацията, продуктивността, креативността. По точно противоположния начин, обаче, ни действа времето прекарано сред природата. То ни помага да сме по-съсредоточени и мотивирани, а богатата гама от цветове, звукове и ухания в природата, умело могат да ни вдъхновят и да стимулират нашата креативност и отношението ни към детайла.

Междувременно, според някои проучвания разходките сред природата подобряват дори и краткотрайната памет.

Макар най-препоръчителната практика за справяне с умствената умора да е разходка сред природата, не винаги имаме времето и възможността да си я позволим. За наше щастие, се оказва, че понякога е достатъчно да се вгледаме в снимка на природен пейзаж, за да възстановим умствената си енергия.

Действа като антидепресант

В днешно време ежедневието на много хора е изпълнено със стрес, тревожност, дори депресия. Макар да сме приели всичко това за нормална част от живота ни, когато е в по-големи количества, този вид напрежение има изключително негативно влияние върху здравето ни.

Именно затова, като компенсация за натоварения ни начин на живот е препоръчително да прекарваме и качествено време сред природата. Ще се изненадаме колко хубаво могат да ни се отразят няколко часа на открито, особено ако включват и полезна доза физическа дейност.

Бъдейки сред природата, без излишни усилия можем да си подарим спокойствието и релаксацията, от които се нуждаем, да подобрим психичното си състояние, да се почувстваме по-позитивни и жизнерадостни и да се отървем от излишния стрес.

Влияе положително на здравето

Разходките и всякакъв вид физически активности сред природата, и по-специално в гората, имат положителен ефект върху имунната ни система. Според някои изследвания, те дори могат да ни предпазят от рак, белодробни или бъбречни заболявания.

В същото време, часовете, прекарани навън, действат и в полза на зрението и храносмилането ни и намаляват възможностите от възпаления и вируси.

А вие прекарвате ли достатъчно време сред природата?

Снимки: Unsplash

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.