София, която познава любовта

Този текст е вдъхновен от великолепните градски фотографии на Етюдите-на-София, които любезно предоставиха снимките. А тях можете да откриете в албума им, който представят днес ТУК или в профилите им в социалните мрежи.

Каменният град, с разбитите души и моментите в него, които спират дъха ни
София. Онази мразена, желана и обичана до болка географска точка на картата, която празнува днес. Онази, дето я пази езическа богиня в небесата и дето е приютила в пазвата си толкова божествени обители, стари колкото Европа. Онази с улиците, които не знаят що е то инфраструктура и едновременно с това се гордее с паветата, направени от слънце.

Вяра, Надежда и Любов има на всеки ъгъл в София.

Крият се в кафенетата, във фенерите, парковите алеи, по трамвайните спирки. Крият се и тихо шушукат в ушите на софиянци и всякакви пришъллци, дошли тук да търсят съдбата си.

Град на повече от 7000 години, сменил няколко имена, но запазил най-доброто – София.
Древен и модерен, богат и беден, културен и неприлично некултурен. Шарен и сив, приютен в сянката на теменужен остров в лунносребърни води.

Обичаме я с локвите и агресивните ѝ разбити плочки, наслаждаваме се на огнените ѝ залези и огромни Луни.

Свикнали сме с грохота на самолети и като деца всеки път поглеждаме нагоре към стоманените птици, които раздират небето на София.

Някои се гордеем, че сме родени тук, други искаме да избягаме, трети идваме, но я отричаме, а какво всъщност не знаем за нея?

Столица

На 3.04.1879 година София е обявена за столица на независимата българска държава на заседание на Учредителното събрание в Търново. Това се случва по предложение на проф. Марин Дринов – български историограф, съосновател на Българската академия на науките.

Богатство

София е богата на минерални води. През древността селищата тук са възникнали и са се развивали благодарение на минералните извори. Столичните минерални извори са 49 с температура от 30 до 90 градуса. Намират се на голяма дълбочина и водите им са защитени от замърсяване.

Подземни пътища

240 километра е дължината на тунелите под София. Не се знае кой и кога ги е построил. Това е и един от най-строго охраняваните обекти в държавата до 90-те години. На 16 метра под земята е най-големият тунел в София. Намира се в Лозенец и продължава около 4 километра.

Герб

София има свой герб от 1900 година. Това се случва на Всемирното изложение в Париж със специално разпореждане на княз Фердинанд. Въпреки че Търновската конституция забранява съществуването на каквито и да било гербове и отличия, герб все пак имаме.

Девиз

През 1911 година Хараламби Тачев добавя към герба „Расте, но не старее“.

Статуята

Статуята на “Света София” е езическа препратка към християнската светица, но е и сред най-оспорваните монументи у нас. Дело е на скулптора Георги Чапкънов, но църкавата я определя извън каноните и тя никога не е осветена.

И каквито и да сме, в каквото да вярваме и каквото и да обичаме в София Вярата, Надеждата и Любовта се промъкват още в сърцата ни.

 

СНИМКИ: ЕТЮДИТЕ-НА-СОФИЯ

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации