Уроците, които научаваме в началото на 20-те си години

Code Fashion x Bloggers of Bulgaria

Гост блогър: Александра Миладинова

Началото на 20-те години е ключов период за всеки от нас. Това без съмнение е времето на големите промени, безгрижието, забавленията, вълненията и пътуванията – на всички онези неща, които ни обогатяват, зареждат и карат да гледаме с други очи на света около нас.

Действително, всеки момент от житейския път се отличава както със значимост, така и със своя чар. Но именно това са годините, които са изключително интересни със своето плахо навлизане в света на отговорностите, с объркаността и липсата на посока, с приключенията и създаването на приятелства за цял живот, което малко или много ги прави парадоксални. Така стигаме до интересната ситуация, в която едната половина от  приятелите ни планира да създаде семейство, а другата –все още неуспешно се учи да пуска пералнята.

Преди всичко, това е период, в който водещ е принципът “проба-грешка”, чието трайно присъствие е обусловено от всички лоши избори, които правим и които в бъдеще ще бъдат житейски уроци. Защото, ако не друго, то поне можем да сме сигурни, че това са години на себеизграждане и пряк сблъсък със страшната дума “самостоятелност”.

Наскоро си дадох сметка, че за последните няколко години съм усвоила дадени навици, които преди това липсваха на мен, както и на по-голямата част от приятелите ми. Това ме накара да се замисля за всички неща, които като поредното поколение учим в началото на 20-те си годинии, които вдъхновяват безброй хумористични страници във Facebook и Instagram да предлагат утеха на отказващите да пораснат.

Може да е вярно, че много от нас още ги е страх да говорят по телефона и карат майките си да записват часовете ни при зъболекаря, но това не трябва да омаловажава всичките постижения, които отбелязвам именно тук:

1. Домакински задачи

Да видиш паяк в апартамента си и да разбереш, че няма кой да се справи с него освен теб, обикновено е ключовият момент, след който връщане назад няма. Оттук-нататък рецептите по телефона с мама стават ежедневие, както и чистенето, пазаруването и плащането на наем и сметки. Често, заради следване в чужбина или в друг град, заживяваме сами на тази възраст, което ни кара бързо да се адаптираме и да започнем да следим каталозите за намаления.

2. Грижата за себе си

Все по-често хората на 20-и-няколко поставят себе си на първо място, но по един здравословен начин. Идва осъзнаването, че стресът за неща, върху които нямаме контрол, е ненужен и че балансът в живота е изключително важен, така че е време да се разделим с навици, които ни вредят и потискат. В крайна сметка, самите ние сме тези, с които ще прекараме живота си, така че трябва добре да се грижим за себе си и за доброто си съществуване. Дали ще се захванем със спорт, хоби, изкуство, медитация… Изборът е наш. Важното е вътрешното чувство за хармония.

3. Нещата идват, когато не ги търсим / Всичко става с причина

Това, разбира се, не означава да не полагаме усилия да постигнем целите си, но понякога колкото и да опитваме нещо, то не се получава, само за да се случи в правилния момент. Пълно е с примери за случаи, в които искаме дадена работа или повишение, или да отидем на определено пътуване, но в крайна сметка плановете ни се провалят. Съвсем скоро след това, обаче, пред нас се открива по-добра възможност, каквато най-вероятно не сме си и представяли – нещо, което е точно за нас и което нямаше да се случи, ако предишното не се беше провалило. Истината е, че най-прекрасните неща стават, когато най-малко ги очакваме и като че ли именно това е възрастта (с всичките й кръстопътища и избори), в която започваме да разбираме това с пълна сила.

4. Провалът е част от израстването

Всеки се проваля. Това не означава, че не сме достатъчно добри или че трябва да се откажем. Нека не забравяме, че дори актриси като Мерил Стрийп са били отхвърляни в началото на кариерата си. Малко по малко, 20-и-няколко годишните започват да приемат провала по-философски и го оставят да ги научи, че трябва винаги да продължават напред, да работят усърдно и да са упорити по пътя към преследването на мечтите си. Напред и нагоре!

Период, наситен на емоции, работа, пътувания, общуване с другите и със себе си… Изпълнен с позитивни и негативни моменти, които отново се оказват позитивни, защото ни помагат да разберем, кое е за нас и кое – не. Това е било и ще бъде вълнуващо начало на вълнуващ път. А междувременно и много готвене, миене, пестене и ходене по супермаркетите.

Автор: Александра Миладинова

Снимки: Unsplash

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.