Учени алармират: Интернет износва мозъка, води до масово затъпяване
Претоварването на мозъка с информация от интернет води до ускорено разрушаване на мозъчните функции. Стига се до така наречeната  „Умора“ на мозъка”, когато вече нямаме достатъчно сили, за да обработим каквато и да е входяща информация, съобщават от mejdu-redovete.com:

Все повече и повече хора се оплакват от проблеми с мозъчната дейност – объркване, невъзможност да се концентрират за решаване на задачи, прогресираща трудност при запомнянето на информация и физическа неспособност да четат по-дълги текстове.  И този проблем е характерен не само за възрастните, а и за хората на средна и млада възраст. Докато в годините преди интернет, само възрастните хора записваха на лист задачите си за деня, днес все по-млади хора срещат трудности да всичко, което трябва да направят за деня, седмицата или месеца.

В същото време, хората не се интересуват защо мозъкът им прогресивно отказва да поема и обработва информация  и го обясняват единствено със стрес, умора, вредните въздействия на замърсена околна среда. И само малцина забелязват, че техни близки и познати, които са изложени на същите въздействия, нямат този проблем.

Доктор Стацкевич е установил, че негови пациенти на 70 години са с по-добри показатели на мозъчната активност и паметта в сравнение с хора, израсли в глобалната мрежа от началото на съзнателния си живот. И причината е, че по-възрастните поколения нямат денонощна връзка с информацията в интернет, посредством смартфони.

И други изследователи потвърждават, че ускореното износване на мозъка започва в този ден, когато сте решили да бъдете постоянно онлайн.

Стесняването на мозъчната способност за възприемане на информация рефлектира и върху писменото създаване на собствен текст. Хора, които четат малко, след време започват да пишат къси текстове от две-три изречения. От една страна, защото срещат трудности в създаване на по-дълъг текст, а от друга, защото знаят, че няма кой да го прочете.

В резултат  имаме това, което имаме – масово затъпяване.

Мозъчното износване влияе върху начина, по който човек приема и интерпретира инфорамиця

От изследвания, проведени  през 2008 г. в американски университети, е известно, че пристрастеният към интеренет човек с течение на времето става все по-неспособен да възприема по-голям обем от информация. Той не може да  прочете повече от 20% от публикуван текст и избягва по-големите абзаци по всякакъв начин.

Нещо повече, проучванията показват, че човек, който е постоянно свързан с мрежата, постепенно губи навика да чете и разбира цялостен текст, а го сканира като робот. В желанието си да поеме повече информация, той губи способността да поема такава в нейната цялост. Грабва само отделни парчета от данни, скачайки от една тема на друга, без да може да я коментира по същество. Лайква механично и също толкова механично споделя с останалите. Но не с цел обсъждане, а главно с цел да събуди емоции, които могат да бъдат изразени с емотикони и анимирани картинки, които умореният мозък по-лесно възприема..

Изображенията, с които интернет-човека показва отношението си към прегледаната информация, е първият и най-ярък симптом за деградация на мозъка. Той не може да формулира оценъчни мисли по прочетен текст и компенсира тази си неспособност с готови изображения.

Как чете текст пристрастеният към интернет човек?

Снимката по-долу визуализира едновременно две тенденции. Синият цвят очертава обема на възприеманата информация от времето на настолните компютри и лаптопа.

С навлизането на по-малките по размер таблети, обемът на усвоената информация се стеснява до жълтият цвят.

Червеният цвят показва каква нищожна част, при това в разпокъсан и несвързан вид, поема днешния смартфон- човек.

Снимка: mejdu-redovete.com

Жълтият цвят очертава границите на попадналия в полезрението текст. Червеният – действително прочете текст. Текстът в синьо остава извън вниманието на читателя.

Как се тълкува същата графика днес?

Проучвания сочат, че информацията в интернет се чете по модел, напомнящ латинската буква F. Потребителят чете първите няколко реда от текстовото съдържание на страницата (понякога дори напълно), след това скача към средата на страницата, където чете още няколко реда, без да стига до техния край,  и след това бързо отива към последната му част.

Възприетата по този модел информация има несвързан характер и не провокира, а убива мисленето. Превръща се единствено в боклук за човешкия мозък и неусетно го приспива и убива, като този процес се забелязва все по-видимо при хората в по-млада възраст.

През 2008 г. е установено е , че около 27% от редовните посетители в мрежата не могат да запомнят прочетена информация за повече от един месец. През 2018 година този процент вече е над 60.

Учени от университета в Калифорния са установили, че този проблем се среща и при висококвалифицирани университетски преподаватели, и обслужващи работници по поддръжката на перални машини. Живеещият в интернет човек започва да изпитва трудности дори при изпълнение на рутинни дейности, които години преди това е вършил автоматично, без умствено напрягане. Някои експерти наричат този процес на забравяне „интернет деменция”.

Симпотими за напреднала мозъчна деградация

1. Не можете да влезете дори в тоалетната без смартфона си, който ви осигурява връзка с интернет.  Правите страхотни снимки и чрез различни приложения, може да ги качите за секунди в няколко платформи, но не можете да опишете с думи какви чувства са събудили у вас сниманите обекти.

2. Реакциите ви се забавят, трябва ви все повече и повече време да вземете решения, свързани даже с пазаруване на ежедневни продукти. Пример: Влизате в интернет да проверите как се варят яйца, въпреки че сте го правили стотици пъти, но вече не помните дали яйцата се слагат в гореща или студена вода.

3. Ставате все по-нечувствителни към проблеми, драми и трагедии извън личното ви пространство.

4. Емоциите ви постепенно започват да се „движат” само по права линия, съответстваща на кардиограмата на умиращото сърце.

5. Вашата реч се запълва с паразитни думи, клишета и стари представи, коментирате нови теми със старите си представи за тях. Не усещате потребност да трупате ново знание.

6. Дори да сте били отличници по грамотност и правопис, все по-често се затруднявате в изписването на някои думи, защото сте забравили на какво са ви учили в училище.

Лечението от интернет зависимостта

Учени предупреждават, че последиците от пристрастяването към техническите устройства за влизане в интернет са същите като при зависимите от алкохол и наркотици. Пораженията върху мозъка дават отражение върху функциите на всички органи. Медикаментозно лечение в този случай не помага, нужно е само силна воля, за да се спре закърняването на мозъчните функции.

Учените препоръчват да се научим отново да четем книги. Започва се с половин страница на ден, като всеки следващ ден се добавя по още половина, а след известно време и по цяла страница. Но те предупреждават, че не само умът, но тялото ще се съпротивлява и ще се чувстваме гадно, ще ни бъде нервно, а може да изпаднем и в депресия, съзнавайки, че не можем да прочетем даже половин страница. Но няма лесен начин за справяне с нито една зависимост, битката е тежка, но пък си заслужава. Мислещият човек е по-малко уязвим.

Снимки: Unsplash, mejdu-redovete.com

Източник: mejdu-redovete.com

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации