Учени съветват колко често трябва да се къпем

„Не трябва да се къпем по-дълго от осем минути и то по не повече от един път на ден“

Няма установена норма за това, но навсякъде по света хората си вземат душ поне веднъж дневно, съобщават от nationalgeographic.bg

Според американската академия по дерматология (AAD) е най-добре родителите да къпят децата си в зависимост от това колко са мръсни. Ако не са се изцапали много, за децата между шест и единайсет е достатъчно да се къпят веднъж седмично, тъй като на тази възраст имунната система все още се развива и й е нужна малко „нечистота“, за да се укрепи.

Универсална препоръка за деца над 12 години няма, но както предполага AAD, най-често хората се къпят веднъж дневно. Когато става дума за измиването на косата, обаче, специалисти препоръчват това да се прави на всеки два-три дни.

Освен колко често се къпете, от значение е и как го правите. Дерматологът доктор Хадли Кинг казва, че „не трябва да се къпем по-дълго от осем минути и то по не повече от един път на ден“. На някои може и да не им хареса, но кратките душове се отразяват по-добре на кожата. Нито пък горещите.

Когато кожата губи естествените си мазнини и я изтъркваме, дългият, горещ душ я изсушава допълнително. Както обяснява Дейвд Лефел, директор на дерматологичния отдел в Yale School of Medicine, след като излезем от банята и се подсушим, от кожата ни се изпарява още влага. Това се случва особено когато сме си взели горещ душ, защото топлата вода се изпарява по-бързо.

Ето и неговите три съвета за здрава кожа:

  • Не се мийте с прекалено гореща вода
  • Не се къпете дълго
  • Сложете си крем за тяло след като излезете от банята, защото той запазва влагата

Колкото до студената вода, с която много хора завършват своята процедура под душа, Лефел казва, че можете да си го спестите, тъй като това няма дълготраен ефект върху кожата.

Източник: nationalgeographic.bg

Снимки: Unsplash

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.