Сияйна кожа през зимата

ВИКТОРИЯ ПАВЛОВА – козметик, масажист, ароматерапевт, собственик на първото биокозметично студио в България, автор на книгата: “Най-често задаваните въпроси за растителните масла”  ни дава безценни съвети как да поддържаме кожата си сияйна през зимата

Как се породи интересът ти към биокозметиката?

Интересът ми към “чистата козметика'”се появи много отдавна. Още преди години, когато започнах да работя като масажист и имах нужда от качествени продукти за масаж. Така започнах да се интересувам от Ароматерапия. Благодарение на работата с качествени базови и етерични масла се почувствах физически и емоционално много по-добре, въпреки че правих по 6-7 масажа на ден. Това ме наведе на мисълта и за козметични продукти за лицеви терапии. Да работя по 8-9 часа на ден с конвенционална козметика, означава и аз да поемам всички тези химикали, които втривам в кожата на клиентките си. Започнах да търся информация за химически съставки в козметиката и тяхното влияние върху здравето, и бях потресена от изнесените факти. Взех решение да работя само със сертифицирана био-козметика. Но прехода бе доста труден и информационно, и финансово. Трудно се намираха фирми вносители на необходимата ми козметика. Но постепенно изчистих козметиката и сега в студиото работя само и единствено със сертифицирана био-козметика и Ароматерапия. Много време отделям и за информиране на клиентите ми в тази насока. Сигурна съм, че вървя в правилна посока. Това е бъдещето в козметичната индустрия, защото природните съставки вече уверено изместват химикалите.

Разкажи ми малко за биокозметичното ви студио. С какво е по-различно от обикновените козметични студиа?

Ние сме първото биокозметично студио, което работи само със сертифицирана биокозметика и качествени етерични базови масла. Това ни дава възможност да работим върху проблемните кожи. Предлагаме изцяло персонализирана грижа според индивидуалната потребност на клиента в момента на прегледа. Правим диагностика, както на физическото състояние, така и на психическото състояние.  След  направената диагностика предлагаме конкретна процедура за конкретния тип кожа. Сами създаваме козметиката, спрямо потребностите на клиента. Не работим с конвенционална козметика.

Какво представлява Ароматерапията и кои са основните й приложения? Ще ми разкажеш ли за етеричните масла?

Ароматерапията е метод за профилактика и лечение чрез използване на натурални етерични масла и базови масла. Тя е много близка до билколечението. Ароматерапията не отрича конвенционалната медицина. Но там, където можем да се справим с проблеми без антибиотици и тежки лекарства, защо не! Основните приложения на етеричните и базови масла са общоизвестни.Това са инхалации, спрейове, аромалампи, промивки, гаргари, вани, компреси,разтривки, масажи и много други. Най- важно е да знаете какви масла да използвате и как. И тук отново ние можем да бъдем полезни за всеки конкретен случай. Както вече казах, фактор от съществено значение е, че ние работим както върху физическото състояние на клиента така и върху психическото. Имаме холистичен подход. Подбираме маслата индивидуално

Каква е разликата между базовите и етеричните масла?

Базовите масла се извличат от ядки, семена, плодове по метода на студено пресоване, те лесно проникват през кожата, защото кожата ни е мастнопропусклива. Повечето от базовите масла се използват и за вътрешна консумация /зехтин, масло от гроздови семки, бадеми, авокадо и много други/.

Етеричните масла се извличат от цветя, листа, дървесина, кора, корени и имат силни аромати. Те се получават основно чрез парна дистилация, а цитрусовите- чрез пресоване на кората. Разбира се, химичният състав на базовите и етеричните масла е абсолютно различен, което обяснява и различното въздействие върху организма.

През зимата кожата ни е изправена пред най-много предизвикателства. Какво ще ни препоръчаш, като най-добра защита?

Препоръчвам да се използват повече базови, по-мазни и по-плътни масла – масло от авокадо, арган, бадем, сусам. Най-голям ефект имат, когато се използват вместо нощен крем. Сусамовото масло е подходящо за пигментирана кожа, защото има избелващ ефект. Розова вода, лавандулова и някои други флорални води също са подходящи за зимата, но както казах, всяка кожа се нуждае от индивидуална грижа. За някои тип кожи е много подходящо да се прибавят няколко капки от етерично масло от лимон, например.

Нека поговорим за детоксикацията на организма. През зимата това също е от съществено значение.

От огромно значение е, да. Ще ви издам една рецепта, която има страхотен ефект и е много лесна за изпълнение. Нерафинирано слънчогледово масло – „Шарлам“. Сутрин на гладно – 1 супена лъжина от маслото се жабурка, след това се изплюва и изплаква добре с вода. Това изчиства лигавицата и е подходящо за детоксикация, не само през зимата.

Хранителният режим през зимата има ли определена специфика? Дайте съвет на нашите читатели – върху какво да наблегнат и какво да избягват?

Отново ще наблегна на маслата. Моят съвет е добавяне на повече мазни масла от авокадо и зехтин екстра върджин в салатите. Но е важно да обръщаме внимание на киселинноста на зехтина -трябва да бъде от 0.3 до 1 % киселинност.

ВИКТОРИЯ ПАВЛОВА, козметично студио Денис

 

 

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.