20 въпроса към… Мария Каракушева

Тя е с ангелски пръсти, а под тях излизат някои от най-прелестните музикални творби. Тя е Мария Каракушева. 

Млада и талантлива, тя е сред най-големите таланти у нас и зад граница. Пианото е нейната страст, вдъхновение и мисия.

За предизвикателствата на класическата музика, за удоволствието да свириш собствените си произведения и за нестандартните музикални проекти, днес ни разказва Мария Каракушева:

Първото нещо. Което правя сутрин е… Първото нещо, от което имам нужда сутрин е хубава прегръдка в леглото.

Никога не излизам от къщи без… Телефон. Без него настъпва хаос в ежедневието ми.

Любимата дреха в гардероба ми е… Не се привързвам към дрехи. По-специално отношение имам към обувките.

 

Единственото нещо, за което ще се похваля e… Скоро ще издам авторски албум с произведения за пиано и струнен оркестър.  Съвременна класическа музика не е масов стил, особено пък в България, но винаги съм обичала предизвикателствата и това е едно от най-големите ми досега.

Ако трябва да опиша моя личен стил с една дума е… Авторски.

Моите любими дизайнери… Харесвам произведенията на Ashi Studio. Роклите на ливанския дизайнер са истинско изкуство. От години се доверявам за стайлинга си на “Alternative Limited Edition” и създателката му Антоанета Георгиева, която знае как да подчертае личността ми.

 

Най-голямото удоволствие е… Да твориш! Създаването на музика ми носи огромно удоволствие, а да изпълнявам собствените си произведения е най-хубавото, което съм си причинявала.

Най-вълнуващият човек, който някога съм срещал е… Различни хора са ме вълнували по различен начин и не мога да отлича само един.

Личността, с която бих искал да се срещна е… Композиторът Джон Уилямс. Роден е през 1932 г. и трябва да побързам.

Нещо, което хората не знаят за мен е След появата на Туитър е трудно да кажа какво не знаят… но мога и да пея.

Последното нещо, което търсих в Google беше… Как се пише божур на английски. След това разглеждах снимки на това прекрасно растение.

Какво ми взимат „светлините на прожекторите“… Сцената е важна част от работата ми и с плюсовете, и минусите, е мой осъзнат избор. Прожекторите излъчват измамна светлина. Ако си отразител, а не източникът на светлина, бързо ще угаснеш.

Поддържам форма с… Фитнес, йога, а през лятото и с любимият ми плажен тенис. Толкова се запалих по него, че миналата година заедно с партньорката ми Анна Аргирова участвахме на Европейското по плажен тенис.

Козметиката, която използвам е… Доверявам се на козметичката си, която приготвя козметика специално за моята кожа.

Моето любимо място за пътуване… Италия. Минимум веднъж в годината ми действа вдъхновяващо.

Нещото, което винаги съм искал да направя e… Винаги съм искала да се занимавам с музика и тепърва ми предстои да я откривам. Всичко останало е преходно.

Най-добрият житейски съвет, който съм получавал е… Когато свиря едно произведение по различен начин от общоприетия, да го представя убедително и без притеснение какво ще си каже публиката или журито. Това ми даде тласък да разширявам границите си, да създавам нестандартни музикални проекти и да композирам.

Парфюмът, който отлично ме описва е Montale Intense Café.

Най-хубавото нещо в професията ми е Усещането за смисъл и възможността да оставя следа.

Моят Code Fashion е… Добро здраве.

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.