10 емблематични картини със скрити послания

Какво са закодирали едни от най-добрите и легендарни художници Леонардо, Микеланджело, Караваджо в най-известните си произведения? Често дискутиран въпрос в книги, филми и науката, като цяло.

Произведенията на визуалното изкуство, които са включени в тази категория са предмет на редица дискуции на изследователи и културолози, които разсъждават какво са скрили художниците в картините си.

Днес ви запознаваме с #10 емблематични творби, в които мнозина намират тайни послания!

 

#1. Мадона със св. Джованино – Доменико Гирландайо, края на XV век

Картината изобразява Богородица и едно здраво на външен вид бебе Исус, но  дори изненадващата мускулатура на младенеца не е най-интересното нещо в произведението. Ако се вгледате в задния фон, ще  видите мъж, който закрива очите си  заради ярката светлина от неидентифициран предмет в небето.  Според мнозина това е НЛО, което  показвало, че още преди векове  човечеството вече е било запленено от  идеята за странни същества, идващи от небето.

 

#2. Тайната вечеря – Леонардо да Винчи, 1498 г.

Компютърният експерт  Славиша Пеши твърди, че при налагане на полупрозрачна версия върху оригинала, в двата края на масите се появяват рицари тамплиери, а някой държи бебе отляво на Исус. Музикантът Джовани Мария Пала пък отбелязва, че ръцете и хлябовете на масите са всъщност музикални ноти, които формират композиция, прочетени отдясно наляво.  Сабрина Галиция обяснява, че в картината е закодиран математически пъзел, който показва, че краят на света ще настъпи през 4006 г.

 

#3. Давид и Голиат – Микеланджело, 1509 г.

Чрез анализ на позицията на  фигурите на тавана на Сикстинската капела учените са открили  форми,  подобни на буквите от иврит.  Например фигурите на Давид и  Голиат образуват буквата „гимел“,  символ на „силата“ в мистичната  традиция на кабала. Изследователите  предполагат, че Микеланджело се е  запознал с юдаизма по време на  пребиваването си при Лоренцо де  Медичи във Флоренция.

 

#4. Сътворението на Адам – Микеланджело, 1511 г.

Микеланджело, който от малък се увлича по анатомия и е направил първата дисекция на труп на 17 години, е черпил вдъхновение от човешкото тяло за тази своя творба. Специалистите по невроанатомия отбелязват, че нивото на детайлите в картината показва добро познаване на човешкия мозък, включително и на по-малко известните му елементи. Картината е една от най-известните в Сикстинската капела и навярно в същото време е била и един нагледен урок по анатомия.

 

#5. Разделението на светлината и мрака – Микеланджело, 1512 г.

„Разделението на светлината и мрака“ е един от деветте централни панела в  Сикстинската капела и е  създадена последна от  Микеланджело. Освен това тя  изглежда малко по-различно от  другите, тъй като поради  някаква странна причина  авторът е решил да внесе  светлината в образа през средата, а не от обичайния ляв ъгъл. Възможно е това да е  заради факта, че вратът е доста точно изображение на човешкия мозък. Тъканта, която върви надолу от средата на робата също образува странна издутина, за която много експерти считат, че представлява гръбначния стълб.

 

#6. Пророк Закария – Микеланджело, 1512 г.

Микеланджело завършва тази картина в Сикстинската капела през 1512 г. като тази религиозна творба изобразява пророк  Закария, един от по-малко известните пророци от Библията. Някои историци  вярват, че тази картина всъщност е свързана с тогавашния папа Юлий II,  който имал обтегнати отношения с  художника. На заден фон Микеланджело  изобразява двама ангели, единият от които е поставил палеца си между показалеца и средния пръст – обиден символ,  за който се предполага, че е насочен  именно към папата.

#7. Мона Лиза – Леонардо да Винчи, 1517 г.

Може би най-известното произведение на  изкуството е създадено от прочутия Леонардо между 1502 и 1506 г., макар че той продължава да работи по него до 1517 г. Картината се намира в Лувъра и по  цялото платно се виждат цифри и букви –  от инициалите на художника в лявото око  до числото 72 в арката на моста на заден  фон. Някои считат, че е възможно  творбата да е нарисувана още през 1490 г.  или малко по-късно, тъй като на гърба на картината е изписано числото 149, а четвъртата цифра е заличена.

#8. Нидерландски пословици – Питер Брьогел Стария, 1559 г.

„Нидерландските пословици“ е картина с маслени бои на Питер Брьогел – Стария, която е изпълнена с множество фламандски  пословици и притчи. Общо в  картината са намерени и разчетени  112 идиома, някои от които все още  са в употреба.  Като например: „да  плуваш срещу течението“, „удрям  си главата в стената“ и „въоръжен  до зъби“. В мащабната творба преобладават пословиците, осмиващи човешката глупост,  както и темите за абурда и  пороците на хората. Макар рисунките да са с хумористичен оттенък, като цяло творбата носи усещане за тъжната сатира, характерна за онази епоха.

 

#9. Вечеря в Емаус – Караваджо, 1601 г.

Творбата е шедьовър от началото на 17 век, дело на майстора Микеланджело ди Караваджо. Картината има две версии – една в  Пинакотека ди Брера в Милано и  една в Националната галерия в Лондон. Тя показва момента, в  който Исус се разкрива пред двама  апостоли след своето възкресение  като лондонското версия е  нарисувана през 1601 г. пет години  преди картината в Милано. Исус е изобразен без брада на мрачен и празен фон. На края на масата  има кошница с храна, за която се счита, че изобразява света на ръба. Освен това сянката с форма, наподобяваща риба, представлява мълчаливия код на ранните християни.

 

#10. Моцарт на 6 години – Пиетро Антонио Лоренцони, 1763 г.

„Скритата ръка“ е известен масонски  жест и присъства на редица популярни  портрети. Според мнозина прикритата  ръка е символ на преданост към  движението или ниво в йерархията.  Освен Моцарт, портрети с такъв жст имат  и Йосиф Сталин, Наполеон Бонапарт и  т.н. Картината се намира в  Международния музей на Моцарт в  Залцбург.

източник: Amazing Beautiful World

Александра Томова
Александра Томова
Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.

Новини

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации