7 комбинации от храни, които са опасни, дори отровни за организма

В началото на работната седмица обръщаме внимание на съчетанията от храни, които могат да ни навредят

Много от нас мислят, че ако направим салата пълна с много различни плодове и зеленчуци, това вероятно е най-доброто и най-здравословно нещо, което можем да ядем. Според някои изследвания, обаче, смесването на определени храни може да бъде много опасно и дори отровно!

Също така, огромен фактор е дали приемате някои лекарства или не. Причината е, че може да се появят животозастрашаващи странични ефекти, а това е последното нещо, което искате да ви се случи. Ще ви дадем един прост пример – къдравото зеле е много полезно за вашето здраве като цяло, но ако го комбинирате с лекарство, което приемате, то може да бъде много опасно за вас. Същото важи и за сока от грейпфрут.

Всеки плод или зеленчук е добър за вас, просто трябва да знаете кои съчетания да избягвате.

Много от нежеланите реакции могат да бъдат осигурени, ако консумирате видове храни, които имат различни нива на храносмилането. Да разгледаме комбинацията от домати и краставици например. И двата зеленчука са богат източник на антиоксиданти, хранителни вещества, витамини и вода, но съчетаването им е доста голяма грешка. Единият се храносмила много бързо, а другият – много бавно.

Трябва ли да избягвате плодове след хранене?

Всички видове плодове са богати на захари, които са много прости и лесни за усвояване. Това означава, че няма да отнеме много време храносмилателната система да ги обработи. Ако обаче имате навик да си похапвате плод веднага след хранене, спрете веднага. Той ще остане в стомаха ви твърде дълго, а това ще го накара да ферментира и да стане отровен.

Ето списък от 7 комбинации, които хората обичат, но трябва да избягват:

Месо и сирене

При тази комбинация се смесват твърде много протеини, затова и трябва да я избягвате.

Макарони със сирене

Това е едно от най-популярните ястия, но консумирането му е много вредно за организма. Макароните съдържат много нишесте, а времето за усвояване на нишестето е твърде различно с това на протеина. Тази комбинация може да предизвика ферментация и проблеми с храносмилането.

Юфка/Хляб и портокалов сок

Киселината, необходима за смилането на сока, е твърде голяма за ензимите, което означава, че нишестето се унищожава в този процес. Избягвайте и тази комбинация.

Зеленчуци и сирена

Смесването на тези две храни може да ви причини подуване.

Бананите и млякото

Тази комбинация забавя храносмилателната ви система като нищо друго. Избягвайте я колкото е възможно повече.

Пъпеш и диня

Две от любимите ни храни, които, обаче, трябва да консумираме отделно.

Плодове и кисело мляко

Макар че е любимата закуска на повечето хора, тази комбинация забавя храносмилателната система и причинява много проблеми за чревната флора.

Снимки: Unsplash

Източник: trafficnews.bg

Зорница Вълкова е амбициозен, млад журналист, с бакалавър по Журналистика от University of Westminster, Лондон. Писането е нейната първа любов, а модата - силна страст, която също е открила в ранна възраст. За нея най-важното е да се занимава с онова, което обича и да създава материали, които вдъхновяват. Тя е почитател на различните видове изкуства и запълва свободното си време с танци, фотография, писане и всичко, което разгръща нейната креативност.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *