Джипси Кингс откриват фестивала Francofolies в Благоевград

Една от легендарните и най-популярни френски музиканти по света Gipsy Kings ще открият второто издание на фестивала за съвременна френска музика Francofolies Благоевград, който ще се проведе в града на 17 и 18 юни, това лято.

Gypsy+Kings+14

Още през март стана ясно , че световните звезди ZAZ ще се включат във втория ден от фестивала (18 юни). Francofolies се провежда на открито, на централния площад в Благоевград, а входът за всички гости и почитателите на хубавата френска музика, е свободен.

x620_Francofolie76.jpg.pagespeed.ic.LMwVVLZKem

В откриващата вече на събитието за българската публика ще пеят 10 от най-обичаните музиканти от състава на Gipsy Kings. Ще чуем най-големите им хитове и класики, заедно с няколко нови парчета, издават организаторите.

През 1987 г. състава издава първия си албум „Джипси кингс”, който за кратко става мултиплатинен. Компилацията съдържа актуални и до днес хитове. Нoсители са на много награди, сред които „Грами” и „Латино Грами”.

Днес на Gipsy Kings все още живеят със семействата си в Южна Франция. Те говорят френски, но езикът, на който пеят, е гитане – смес от испански, френски и чешки. Gipsy Kings са главните „виновници“ за огромната популярност по света, която получава поп ориентираното фламенко, наречено Sevillana в Испания.

 

 

Добре познатият на всички ни фестивал Les Francofolies (Ле Франкофоли) е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 г. насам в  Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно с този фестивал,  заради който всяка там пристигат около 110 хил. души заради Франкофоли. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Les Francofolies се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 г. – и в България.

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации