Пламена Милева и мистиката на подводната фотография
Поемете дълбоко дъх и се потопете в света на подводната фотография с Пламена Милева

На 8 март – Международният ден на Жените, Code Fashion ще ви срещне с една жена, която си заслужава да познавате.

Тя е родена във Варна и морето винаги я е привличало, то е част от нея. След като през 2010 година става майка и прави първата си подводна фотосесия със своя тримесечен син тогава, Пламена се изправя пред невероятно предизвикателство, което днес е нейна страст и нейна професия.

Смело можем да кажем, че Пламена е сред най-добрите подводни фотографи в България, а и не само – сред отличията ѝ има много от световни конкурси, както и публикации на нейни фотографии в международни издания посветени на подводния свят.

Модни фотосесии под вода също не липсват в портфолиото ѝ, а ние решихме да се потопим в красотата на подводния свят на Пламена Милева и да ви разкажем повече за нея:

Под водата има цял един друг свят, какво ви привлече в него?

Вътрешният свят на моята личност винаги е бил красив, здраво свързан с водата. За това за мен беше истинско предизвикателство да пресъздам хармоничната връзка на най-висшето създание за мен – човека с този приказен свят през моя обектив, душевност и усещане за красота.
Аз съм завършила Изобразителни изкуства към Великотърновския университет. Образованието ми даде необходимата база и усет за композиция и цвят. Бях удивена да открия, че под водата, когато осветиш добре обекта си, светлината е топла, а сянката студена – похвати, които сме учили в живописта, а тук директно и нагледно виждаш  резултата, без каквата и да било пост обработка. Освен това фигурата изпада в безтегловност и се свързва с целия подводен свят с необичайна  мистичност. Това е вълшебен свят, в който аз можех да създавам моите сюжети, аспирирана от любовта към подводния свят.

Как се чувстват моделите, които снимате, особено когато им е за първи път?


При начинаещите модели дълбочината трябва да бъде съобразена с техните възможности.  Най-лесно се снима в басейн, защото обстановката не се променя и водата е с добра видимост. Възможността да стъпват на дъното им дава сигурност и спокойствието те да се отпуснат и да се концентрират върху позата и изражението. Да се позира под вода не е лесно. И моделите, които преди това не са пробвали, много скоро разбират, че красивите снимки са плод на много труд. Все пак любовта към водата и желанието, което имат винаги им е помагало те да постигнат добри резултати.
При децата нещата се получават много по-лесно. Има някаква изумителна чистота и неподправеност в техните реакции, защото това е възрастта, в която душите са светли, недокоснати от суетата, а лица им греят озарени от щастие.  За тях подводната фотосесия е игра.

Снимала сте редица фотосесии под вода. Има ли някоя, която ще остане завинаги в спомените ви? Някоя невероятна случка, която сте преживели по време на снимките?

2014 година, по време на Световното първенство по подводна фотография в Ейлат, в което участвах фирмата за бижута D&A Fine Jewelry предложи паралелно с фотосесиите, които бях предвидила с модел, да включа в стайлинга подходящи бижута от тяхната колекция.
За модел в моите подводни фотосесии бях избрала израелката Еllie Biel, която беше не само изключително красива жена, но и опитен водолаз с инструкторка квалификация. Роклите характерни със своя изискан, официален стил, бяха допълнени безупречно с блясъка на бижута от скъпоцени камъни, перли и диаманти. Снимахме на 3 различни места, но най-емоционална за мен беше фотосесията на потъналия кораб Satil Wreck.

   За мен това беше и първата дълбочинна фотосесия с модел. Тя премина на 18тия метър, до мачтата на потъналия кораб, обрасла с червени корали. Мястото отлично кореспондираше с червената, шармантна рокля на Ели с 3-метров шлейф, перлени обеци и колие на D&A Fine Jewelry.
Последва смяна на тоалета. Този път тя беше облечена в бяло и за акцент носеше колие и пръстен с диаманти.


Да снимаш с толкова скъпи бижута  на такава дълбочина си беше истинско предизвикателство. А рискът да изгубиш някое от тях, не малък. В същия ден на снимките, бижутата бяха застраховани.  А собственика на  D&A Fine Jewelry, влезе във водата като осигуряващ водолаз на модела.


Фотосесията премина безупречно. Сета от 5 снимки, с които се представих на Световното първенство, зае 3 място в класациите за подводна модна фотография, а фирмата за бижута получи красиви и нестандартни по своята същност снимки, които в последствие използва в рекламата си политика.

Под вода може да се заснеме почти всичко. Кое е най-странното нещо, което са ви поръчвали да снимате под вода?

Почти всичко, може да се потопи под вода. Аз обичам предизвикателствата и ценя клиентите, които са широко скроени, готови да експериментират и имат креативно мислене. Ако ми се доверят, значи сме направили най-важната крачка към успеха. Няма странни неща за заснемане. Не си поставям ограничения. Мисля че сама по себе си подводната среда е различна, затова и резултатите могат да изглеждат за някои странни. Но не прави ли именно това уникални снимките? Те ще бъдат видяни и запомнени. Докато останалите, с които сме свикнали е много по-лесно да подминем.

А какво мечтаете да заснемете под вода, а още не сте успяла?

Мечтая някой ден да заснема колекция дрехи на някои от най-известните модни брандове в света като Gucci, Versace, Ralph Lauren, Givenchy, Бижутата Cartier, часовниците Rolex, водещите марки парфюми.
Но тъй като аз обожавам природата също, извън сферата на модата, най-силно желая да заснема  гърбатите и сините китове.

Достатъчно смели ли са брандовете в България за подобни рекламни кампании с подводна фотография?

Няма как да бъдеш достатъчно смел, когато скачаш в море от неизвестност. Подводната фотография в нейния общ смисъл в България е едно екзотично изкуство. Още по-непонятна е частта с креативна насоченост, както е подводната фотография с модели. Когато преди 10 години започнах да се занимавам с това, професионалните подводни фотографи работещи с модели се брояха на пръсти в света. Сега в Китай, Щатите и Германия, се създават школи, правят се уъркшопове. Все по-често този тип подводна фотография присъства в тяхната рекламната индустрия. Италия, Испания и Полша също напредват бързо. Категорията с модел навлезе в състезания по подводна фотография и скоро ще утвърди актуалните имена и в Европа.
В България все още информацията за този тип изкуство е оскъдна. Аз ще се радвам, ако с това, което правя допринеса за нейното популяризиране. Това е неразработена ниша в рекламната индустрия, която дава много нови възможности. Тя е красива и граничеща с мистичното. Нестандартна е и за това привлича вниманието.


Освен това смелостта да обвържеш човешкото създание с природата под вода в хармонична връзка, носи и актуалния за деня призив за опазване на околната среда.  Убедена съм, че когато брандовете осъзнаят какво може да се постигне с езика на подводната фотография, тогава ще се появи и смелостта да инвестират в нея.

Спечелили сте много награди в световни конкурси и ваши фотографии са били публикувани в редица издания. Какво е усещането светът да вижда вашите творби?

Това е признанието, което е необходимо да получиш, за да повярваш, че твоята приказка е истинска и значима, а не просто извадка от романа за Дон Кихот и вятърните мелници. Винаги началото е трудно. Но когато има хора, които оценяват работата ти, всичко придобива смисъл.

Най-дълбоката фотосесия с модел в света, 32,70 м.

   Как реагират хората на вашите подводни фотографии?

Живеем в сложни времена на консуматорския свят, в който комерсиализацията е неизбежна. Все пак много повече ме притеснява фактът, че хората на изкуството изпадат в немилост, без власт имащите да си дават сметката, че именно то е генераторът на прогреса в света.
Изкуството ще продължи да съществува и да има своите привърженици. Така е и с моите подводни фотографии, които получават подкрепата и любовта на немалка част от народа по света. Не очаквам одобрението на всички. Получавала съм немалко негативни коментари, но аз го отдавам на това, че подводната фотография с модели е все още иновативно изкуство, на което трябва да му се даде шанс.


Надявам се да се появят спонсори, които да подкрепят креативните проекти. Предприемчиви брандове, които да инвестират в новата визия. Заслужава си! Убедена съм, защото подводната фотография създава красота и възпитава в добродетели.

 

 

Снимки: Пламена Милева

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации