Bentley отбелязва 100-годишнина с автомобил от бъдещето
Футуристичният нов концептуален автомобил показва как компанията вижда бъдещето в луксозния сегмент

https://www.instagram.com/p/Bzv8o3nlqtD/

Производителите на автомобили обикновено избягват да гледат назад. Носталгията може да вдъхнови, но може да създаде впечатлението, че най-добрите дни на марката са в миналото, посочват колегите от economic.bg

За своя 100-ен рожден ден, обаче, Bentley представи нов концептуален автомобил, който ползва характеристики на някои от най-добрите модели на компанията, като в същото време разкрива как тя вижда бъдещето на дизайна.

https://www.instagram.com/p/BzveSEKF4s-/

EXP 100 GT е двуврата, четириместна кола с дължина 5,8 метра. Тя е предназначена да покаже как може да изглежда Bentley GT през 2035 г., с електромоторна система и възможности за самостоятелно управление.

Това са очевидни характеристики за футуристична концепция. Но EXP 100 GT също се опитва да отговори какво биха искали клиентите в луксозния автомобилен сегмент през следващото десетилетие.

“Има някои препратки към класическите Bentley,” каза главният външен дизайнер Джон Пол “JP” Грегъри, показвайки автомобила пред CNN. “Но … взехме решението да създадем кола, която показва какво ни прави това, което сме, но също така и каква марка искаме да бъдем в бъдеще.”

Фаровете и решетката са отлични примери. Обичайно компанията разполага две големи светлини от двете страни на носа, но при EXP 100 GT решетката е съпроводена от единични фарове.

Задните светлини също интерпретират формата на Bentley, като мотивът “double B” се заменя със сложна мрежа от светодиоди и ламарина.

https://www.instagram.com/p/Bzyo282l5jR/

Повече от всичко обаче дължината определя екстериора на EXP 100 GT. Гледайки страничния профил на колата, не може да не се забележи начина, по който задната каросерия се спуска елегантно, за да посрещне красива дъга в най-острия ъгъл, почти като кърмата на луксозна яхта.

https://www.instagram.com/p/Bzvt5fJlmGw/

Интериорът, междувременно, е шедьовър на Bentley. Тук компанията експериментира с дървените облицовки и кожата, с които е известна, като в същото време демонстрира повече устойчивост.

Кожата има по-малко химически обработки, отколкото ще намерите в други интериори на автомобила (дизайнът също така използва италианска веганска кожа, направена с остатъци от гроздови кожи от винената индустрия). Обшивките на вратите – които са бродирани от Gainsborough Silk Weaving, производител с над един век опит – са изработени от памук, което означава, че цифровите дисплеи могат да се виждат през тъканта.

https://www.instagram.com/p/BzyZv6UF_6J/

Подобно на много съвременни превозни средства, EXP 100 GT разполага с дигитален асистент, който отговаря на жестове и гласови команди – въпреки че в случая на Bentley физическото представяне на софтуера е украсено с кристално украшение в таблото.

Снимки: Instagram

Източник: economic.bg

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации