Букви и мода за 24 май
Празнуваме деня на славянската писменост, българската просвета и култура и деня на Св. Св. Кирил и Методий

На 24 май се наслаждаваме на буквите, които създават онзи така красив свят на думите, който понякога се пренася и върху… дрехите.

Историята започва с глаголицата, която е в основата на славянската писменост, а днес познаваме като кирилицата, която се използва днес от българи, руснаци, украинци, македонци, сърби и други.

Освен повод за гордост, славянската писменост е и модно вдъхновение за много родни, а и световни дизайнери.

На 24 май, ние от Code Fashion, събрахме за вас любими и значими брандове и творци, които са вплели магията на буквите в своите модни творения:

Papena

Papena 24 Май МодаПламена Мишева е носител на титлата Бързо развиващ се дизайнер/бранд на Code Fashion Awards 2022. В своите модели за дами, господа, а дори и деца, тя залага на надписи на руски език, използвайки славянската писменост. БУНТ е сред любимите ѝ думи, а младите в България носят с удоволствие нейните атрактивни и смели модели. Колекцията бе представена и на пролетно-лятното издание на Sofia Fashion Week, по-рано тази година:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PAPENA (@papena_official)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PAPENA (@papena_official)

Мариета Котова

Младата българска дизайнерка, носител на награди за мода, изключителен талант и визия, свързваща минало и настояще, традиция и модерен дизайн, представи своята дипломна колекция “Възраждане” на Sofia Fashion Week през септември 2019-та.

Вдъхновена именно от глаголицата, българските стихове и традиционното българско облекло, Мариета и South Script направиха един моден рецитал от цветове и форми, който ни остава любим и до днес:

Трето Колело – вземи си култура, носи я със себе си

„Трето Колело“ е бранд, който се фокусира върху разпространяването и запазването на българската култура, като създава продукти, вдъхновени от нея.

Гери и Цецо и тяхното “трето колело” Вальо създават градска мода, с едни от най-любимите, незабравими и емблематични заглавия на филми и книги, стихотворения и всичко, което ще ви потопи в романтичното минало, с вкус на модерно бъдеще:

 

 

А ето и кои световни брандове включиха кирилицата в модното си вдъхновение в близкото минало:

Vetements и техните социалистически обиди от Русия и Грузия, които разтърсиха Източния блок.

Yulia Yefimtchuk и нейните дрехи, които говорят руски:

Gosha Rubchinskiy и неговия дух на социализъм

Снимки: Instagram / tretokolelo / South Script
Courtesy of Gosha Rubchinskiy / Yulia Yefimtchuk

Мода

Свързани Публикации