CF Препоръчва: Пробиотиците – всичко, което трябва да знаем за тях

Знаете ли, че бактериите в тялото ни превъзхождат клетките в съотношение 10:1? Според тези оценки, в нас живеят около 300 трилиона бактерии. Част от тях са полезни, а други – могат да причинят заболяване. Най-много бактерии се съдържат в червата ни. „Добрите“ могат да помогнат за:

 • Отслабване

 • По-добро храносмилане

 • Повишаване на имунитета

 • По-здрава кожа

 • По-малък риск от различни заболявания

Пробиотиците са полезни бактерии, които колониализират червата ни и подпомагат здравето ни. Те могат да бъдат приемани чрез храната или под формата на хранителни добавки.

Днес ще дадем повече информация за това как да изберем си пробиотик.

 1. Каква е производствената технология?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които оказват благотворно влияние върху здравето ни. Големи количества от тях се намират във ферментиралите продукти, каквито са туршиите, киселото мляко, сиренето, кашкавала, кефира, кимчито и още много други храни. Пробиотиците не трябва да се бъркат с пребиотиците, които представляват вид въглехидрати, най-често фибри, служещи за храна на „добрите“ бактерии. Продуктите, които съдържат пробиотици и пребиотици, се наричат синбиотици.

Когато избираме пробиотична хранителна добавка, трябва да се поинтересуваме от няколко фактора. Първият е технологията на производство. Те се делят на няколко генерации.

Първата генерация пробиотици представляват само пробиотични бактерии, без хранителна среда, т.нар. „стартерни култури“. Те не са устойчиви дори на стайна температура и не могат да оцелеят, преминавайки през стомашно-чревния тракт. Ако даден пробиотик изисква съхранение в хладилник – това най-често означава че той е от първа генерация.

Втората генерация пробиотици включват живи бактерии и пребиотична хранителна среда. Както казахме, пребиотиците са вид въглехидрати, като като повечето производители ползват инулин, който е много евтина алтернатива на пребиотична среда, а също така се използва и като пълнител. Тази генерация издържа на стайна температура в продължение на месеци, защото бактериите вече са преминали във фаза на растеж, но щом попаднат в стомаха, ниското Ph ги убива. При втората генерация като цяло продукта е много нестабилен при транспортиране и съхранение и е много възможно да не усетите ефект от такъв пробиотик, или той да е много слаб.

Третата генерация пробиотици са живи бактерии, на които лабораторно е създадена външна обвивка от протеини. Тяхната преживяемост в стомаха и червата е по-голяма, отколкото при втората генерация.

При производствения процес на четвъртата генерация пробиотици, полезните бактерии се обвиват с протеини и мукополизахариди. Повечето производители създават тази защитна обвивка изкуствено. По този начин, бактериите могат да преминат през целия стомашно-чревен тракт и да достигнат чак до дебелото черво, където се образуват най-много гнилостни процеси в човешкото тяло. Пробиотиците от ProLact са четвърта генерация и се произвеждат по специална технология за естествено микроенкапсулиране – бактериите сами изграждат защитната си обвивка напълно естествено.

Когато говорим за технология на производство е важно да обърнем внимание и на това от какво е произведен пробиотика. Много хора страдат от алергия към краве млечен протеин или лактоза. Затова ProLact произвежда пробиотици, както от краве, така и от козе мляко. Влагането на пълномаслено мляко спомага за насищането на продуктите не само с полезни бактерии, а и с всички есенциални аминокиселини и множество полезни пептиди, които се очертават като следващият голям хит в грижата за здравето. Пробиотиците ПроЛакт са изцяло базирани на оригиналната технология, използвана за българските космически храни, разработени за космическата програма Интеркосмос и са обект на множество изпитания, тестове и разработки. В допълнение на това пробиотиците от козе мляко имат доказани свойства при намаляването на нивата на „лошия“ холестерол и нормализирането на кръвната захар по изцяло естествен начин.

 1. Какви бактерии има в пробиотика?

Друг важен фактор при избора на пробиотична хранителна добавка, са бактериалните семейства в нея. Учените по цял свят тепърва изследват всички възможни ползи на различните „добри бактерии“. За сега знаем, че различните щамове, видове и подвидове пробиотици, имат различни свойства и помагат за различни неща. Продуктите, които съдържат няколко вида бактерии, се наричат мултипробиотици. Когато избираме такъв тип продукти, трябва да съобразяваме дали бактериите в тях имат синергичен ефект помежду си и какви са техните свойства.

Ето кои са основните свойства на някои от полезните бактерии:

 • Лактобацилус булгарикус – българското чудо, на което дължим уникалния вкус на българското киселото мляко. Полезната бактерия има доказани свойства, както при диария, така и при запек. Освен това, спомага при храносмилателни проблеми, синдром на раздразненото черво, дори при състояния на депресия, кожни заболявания – като екземи и дерматити, а също и при сенна хрема и сезонни алергии. Това дори не е всичко, българският бацил повишава имунитета и предпазва от настинки и грипове. Той си взаимодейства много добре със Стрептококос Термофилус – другата пробиотична бактерия, необходима за заквасването на кисело мляко, като двете бактерии действат изцяло в симбиоза и се потенцират една друга.

 • Стрептококос терфомилус – помага за размножаването на Лактобацилус Булгарикус и е препоръчителна за прием при хора, които страдат от непоносимост към лактоза. Освен това, подобрява храносмилането, намалява коликите и болката от язви и колити. Както Стрептококос термофилус, така и Лактобацилус булгарикус, се намират във всички пробиотици на ProLact като базови бактерии на продуктите.

 • Лактобацилус рамнозус – изключително издръжлив на киселинната среда в стомаха. Повишава имунитета, както всички други „добри“ бактерии – подобрява храносмилането и спомага за облекчаването на стомашно-чревни заболявания, но същевременно може да спомогне и при борбата с пикочно-половите инфекции. Има го в пробиотичната храна ProLact Biostim.

 • Лактобацилус ройтери – произвежда уникално широкоспектърно подобно на натурален антибиотик активно вещество, наречено реутерин. По този начин, подтиска растежа на вредните бактерии и спомага за възвръщането на баланса в чревната и влагалищната флора. Има изключително добро действие за намаляване на теглото, както и при проблеми със зъбите и венците. Можете да откриете този лактобацилус в ProLact Max – натурален пробиотик от козе мляко с бленд от четирите вида полезни бактерии, изброени по-горе.

 1. Какъв е броят на бактериите?

Последният фактор при избора на пробиотици е количеството на полезните бактерии. Много производители залагат на огромни числа, изписани на опаковката, особено, ако пробиотиците са първа или втора генерация. На английски ще намерите тази бройка обозначена като CFU (Colon Forming Units) – колонообразуващи единици. Това число показва само, че при тестовете след момента на производството, наличните бактерии са били толкова на брой, но при излагане на външни условия, като влажност и температура, голяма част от тях вероятно не оцеляват. Затова, броят на бактериите е важен, но не е най-важното условие за качество. Обръщайте внимание дали производителите провеждат редовни тестове на продукта си. Практиката показва, че реално човек няма нужда от повече от около 1 милиард полезни бактерии в 1 грам и всичко в повече или няма допълнителен ефект или дори може да има неприятни странични ефекти.

В заключение ще кажем, че пробиотичните хранителни добавки могат да предложат широк спектър от ползи за нашето здраве и може би е време да ги опитате. Ежедневната диета и упражненията са също толкова важни, тъй те са едни от основните фактори за чревната ни микрофлора. Изборът на пробиотици е може би труден, но не е невъзможно да бъде направен успешно, ако се информирате достатъчно.

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *