Децата наследяват интелигентността от майката

Гените на майката са тези, които определят каква ще е интелигентността на детето. Гените на бащата не са от значение

Това показват различни проучвания и лабораторни експерименти от близкото минало, събрани в публикация в специализираното издание “Psychology Spot” и цитирани в “Индипендънт”.
Според тях гените на интелигентността се пренасят в Х-хромозомата и тъй като жените имат две, те имат и двойно по-голям шанс да предадат тази информация на бебето, отколкото мъжете със своята една, коментират учените.

Експеримент с мишки например показал, че при новородени мишлета с доминиращи гени от майката тялото се развива по-малко, но те проявяват по-висока интелигентност и памет. Тези, метнали се на баща си, имали здрави тела и по-малки мозъци. Изследователите открили клетки в шест различни части на мозъка им, съдържащи само майчини или само бащини гени. Тези на майката винаги били на местата, отговарящи за когнитивните умения, а на бащата – в системите управляващи крайниците, нагона и агресията. Не открили обаче нито един наследствен мъжки ген в мозъчната кора, където протичат най-сложните мисловни дейности.

Университетът в Глазгоу проверява същата теория още от 1994 г. и до днес, чрез анкети всяка година на над 12 600 души между 14 и 22 години и следи психическото и интелектуалното им развитие. Много фактори били взети предвид, за да се открие откъде идва интелекта, включително расата, образованието, социо-икономическите условия, но най-силната и явна закономерност, която открили е коефициентът на интелигентност на техните майки.

Важно уточнение, което правят от Университета във Вашингтон, обаче е, че не всичко е в гените. Според изследването формиращо за интелигентността и възпитаниете и средата. Майката играе важна роля и в този процес със специалната връзка, която има с детето си.

Списание Forbes обаче, реши да опровергае това твърдение. Според няма основание да се смята, че двете хромозоми Х на жените дават двоен шанс за пренасяне на когнитивния ген върху бебето, защото те имат различни функции и съдържат различна генетична информация. Само една от двете може да пренесе гена на бебето – същата като тази, която има и в ДНК на мъжете. Това означава, че шансът за генетично наследство и от двете страни е равен.

Като опровержение други припомнят и изследване от миналата година на Медицинския университет в Северна Каролина, според което макар че децата наследяват по равно гени от двамата си родители, много по-доминатни и съществени за формиране на новия човек са тези на бащата.

 

 

Източник: dnevnig.bg

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации