Великолепието на есента

 

Есента не е само меланхолия, носталгия или тъга. Всяко време от годината носи в себе си чар и магия, която обгръща човешкото съзнание. 

 

С лека носталгия се обръщаме към юлските безкрайни нощи, които дълго ще топлят сърцето ни в забързаното ежедневие, но времето не спира. Есента е не само дъжд и вятър. Спокойствието и меките ѝ цветове, приглушената в далечината песен на птиците и неспирно падащите от дърветата листа, докосват всяко сърце.

Всъщност схващането, че есента е тъмен, натоварващ и потискащ съзнанието сезон е напълно погрешно. Според мнозина психолози преходът от лято към есен има доста добър ефект върху сетивността и общото психологическо състояние. Това е велик период за възобновяване на мисли и души. Подобно на природата и ние имаме възможност да се отървем от всички ненужни тежести от миналото и да влезем в новата ера.

Градовете отново са пълни…

Незаетите паркоместа, седалка в по принцип претъпкания трамвай, едва половината светещи прозорци вечер и свободна маса в любимия ви ресторант са само някои от признаците на лятото. Всички бягат към близки и далечни дестинации. Има хора, които намират опразването на града и тишината за чаровна и ѝ се наслаждават, но за други, свикнали с кипяща от живот и хора обстановка, есента е ценен миг на завръщане към нея. Нищо че улиците са задръстени, а в трамвая дори не можеш да се качиш. По-важно е, че съседът се е прибрал и вече цяла седмица си разказвате за преживяванията от лятото. А колегите са отново на работа и все намирате повод да отложите задачите.

Лекият хлад…

Трите летни месеца почти винаги са достатъчни да се наситим на уморително горещото време и високата на моменти влажност. Слънцето е още тук, но далеч не докосва тялото ни по същия начин. Въпреки че жегата е повод за още и още студена бира, първите хладни дни, които ни дават повод да сложим леките пухкави пуловери, никак не са за подценяване. Септември преобразява нашия летен ритъм и то не как да е, а за добро – смяната на времето е свързано с повишаването на нашата продуктивност. А лекият есенен дъждец дава на сухата земя това, което тя отдавна чака.

Смяната на гардероба…

Как да изразим вътрешното си състояние чрез дрехите през есента? Какво да облечем, за да се чувствамe комфортно и да изглеждаме добре? Есента ни принуждава бързо да забравим оскъдното облекло от лятото. Всеки от нас има голям избор от цветове, така че облеклото му да бъде в унисон с обстановката навън. Хладното време рано сутрин и късно вечер подменя късите панталони с любимите ни дънки, а на мястото на потника слагаме някоя тънка блузка. Не забравяйте шаловете, които могат да бъдат идеално, цветно допълнение за всеки тоалет. Както и шапките, които никога не излизат от мода.

 

Топлите напитки…

„С повече лед, моля“ – чуваме цяло лято из различните заведения в страната. Всеки търси нещо, което да му донесе поне няколко секунди прохлада. С настъпването на първите есенни дни това бързо бива изместено от чашите с пара. Всеки от нас си има предпочитания и залага на нещо различно – топъл шоколад, чай или пък мляко, лате или горещо кафе. Различните културни особености по света променят рецептите, но едно нещо не се променя – сезонът, в който се предлагат. Какво по-хубаво от пощипващ бузите ветрец и голяма чаша, топлеща както ръцете, така и душата?

Червеното вино…

Хладна, носталгична и ветровита, време за промяна и размисъл – такава е тя, но лесно може да подобрите иначе мрачната на моменти есенна обстановка. Разговори с любим човек на по чаша вино (Колкото по-стари и двете, толкова по-хубави). И да, нека виното да е червено, защото идеално се допълва с аристократичните златисти тонове на есента и предстоящите студени зимни дни. „Виното е поезия в бутилка“. То отправя посланието на есента към следващата година, запечатало в себе си настроението и емоциите на земята. Но нека бъдем честни, всеки си представя глътка червено вино на фона на бумтяща камина из дебрите на някоя гора. И тук е мястото да ви дадем идеи за следващата дестинация, подходяща за есенното настроение. Комбинацията от вино и екскурзия е нещо, което трябва да направите при първа възможност тази есен. С други думи казано – отдайте се на винен туризъм.

Планината…

Настъпиха месеците, в които да дадем на морето заслужената почивка и да си вземем довиждане с него до другото лято. На място на летните утрини с бушуващи вълни идват дните сред природата и вечерите, в които се топлим около огъня. Представете си Родопите. Ама веднага. Планината ви чака, за да ви прегърне. Ако зимата свързваме със сняг и ски, то есента е идеална за дълги разходки и почивка сред невероятна красота. Опаковайте топлите дрехи и се качвайте в колата.

 

Цветовете…

Оставяме ярките сини и зелени тонове в изминалото лято и обръщаме поглед към новата цветна обстановка, с която есента вече ни загатва присъствието си. Мекотата на жълтите и кафяви тонове дава усещането за топлина и безопасност. Оранжевото, което доминира през този сезон на годината, според редица проучвания стимулира умствената креативност в мозъка и е привлекателен цвят за младите хора. Зеленото със своя успокояващ ефект идеално пасва в цялата гама от емоции. Друга неизменна част от есенната палитра е кафявото, което създава усещане за комфорт. Но сред цялата тази спокойна обстановка се прокрадват жълтите листа, които имат за цел да донесат радост и надежда, дори на най-меланхоличните минувачи. Цялостният ефект е плод на полученото като краен резултат равновесие.

Флиртът на листата…

Освен красиви, листата през есента са и доста закачливи. Танцът, в който те ни карат да се включим, е една от най-красивите природни постановки. Нищо не може да притесни игра им, а вятърът е най-добрият им приятел. И ако все още не намирате магията в листата на улицата, то тогава може да ги използвате и чрез най-различни креативни идеи да приспособите дома си към настъпилия нов сезон.

 

Новото начало…

За по-малките есента се свърза със старта на учебната година, а за вече порасналите деца лекциите започват. Трескави подготовки, първият лист от тетрадката и раница с етикет. Все ново. Все начало. Такова може да направи всеки човек, защото есента приветства всички в новите им начинания. Истина е, че много хора определят пролетта и разцъфващата природа за вдъхновяваща и освежаваща, но есента също може да е такава. След релаксиращата лятна ваканция, повечето от нас са по-мотивирани и фокусирани. Целите на всеки са различни – дали да започнат с дълго обмисляни проекти или да поставят началото на нов режим на хранене и тренировка (според изследванията това е идеалният период организмът ви да свикне към него) – няма значение, важно е да намерите вдъхновението, което този цветен сезон ви дава.

 

Вдъхновението…

Царицата на сезоните е вдъхновение за много артисти, в частност писатели, които чрез думите ни я поднасят по най-красивия възможен начин. Макар и с нотки тъга, литературата, посветена на есента, е силно живописна и емоционално наситена. Като литературен образ есента често се определя като „есента“ в живота на човека, т.е. преминаването към старостта и трудностите на този процес. Много автори обаче я използват и като израз на цикличността в живота ни – след есента и зимата, ще дойде отново пролетта. Ето и няколко истински класики, вдъхновени от златните багри на този сезон:

• „Очакваше се да бъдете тъжни през есента. Част от вас умираше всяка година, когато листата капеха от дърветата и техните клони оставаха голи срещу вятъра и студа. Но знаехте, че така както реката ще потече отново след като е замръзнала, така винаги щеше да дойде пролетта. А когато студените дъждове продължаваха и убиваха пролетта, сякаш един млад човек е умрял напразно.“
Ърнест Хемингуей, „Безкраен празник“

• „В никое друго време (в сравнение с есента) Земята не позволява да бъде вдишана с едно ухание – узрялата Земя; ухание, което по никакъв начин не отстъпва на аромата на морето, горчиво, когато се доближава до вкусването, и по-медоносно сладко, когато усещаш, че докосва първите гласни струни. Съдържащо дълбочина вътре в себе си, тъмнина, почти наподобяваща гроб.“
Райнер Мария Рилке, „Писма до Сезан“

•  „Не е ли това един истински есенен ден? Само неподвижната меланхолия, която обожавам – това прави от живота и природата хармонично единство. Птиците обсъждат своите пътувания, дърветата обличат ярките или бледи нюанси на повяхването и започват да постилат почвата, така че човешките стъпки да не могат да нарушат покоя на земята и въздуха, като същевременно ни дават ухание, което действа като перфектен лек за неспокойния ни дух. Сладка есен! Моята душа е обвързана с нея и ако бях птица щях да летя навред по земята в търсене на следващата.“
Джордж Елиът

Източник: svetovnizagadki.com

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Лайфстайл

Свързани
Публикации