Face2Face – 3 поколения български актьори в 30 портрета

„Изкуство в бара“ – концептуалният проект на Monochrome Hub Gallery-Valencia и Eddie Sicoy Bar представя фотографската експозиция на Ивайло Станев – Àlvarez – „Face2Face”. Изложбата включва 30 специално селектирани и не представяни пред публика монохромни портрети на 3 поколения любими български актьори, заснети в периода 2004 – 2019 г.

В експозицията може да видите: Васил Михайлов, Йосиф Сърчаджиев, Татяна Лолова, Джоко Росич, Цветана Манева, Мария Сапунджиева, Христо Шопов, Христо Мутафчиев, Михаил Мутафов, Владислав Карамфилов-Въргала, Асен Блатечки, Башар Рахал, Лилия Маравиля, Кирил Ефремов, Ана Пападопулу, Ирини Жамбонас, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Деян Донков, Калин Врачански, Мариан Вълев, Захари Бахаров, Ирмена Чичикова, Велислав Павлов, Александър Сано, Александра Сърчаджиева, Дарин Ангелов, Радина Кърджилова, Весела Бабинова и Луиза Григорова.

Изложбата “Face2Face” ще продължи до 30 юни, след което ще бъде заменена от нова тематична експозиция курирана от Monochrome Hub Gallery.

ЗА FACE2FACE


„Ние сме актьори – ние сме обратното на „хора“. Тази реплика от пиесата на Том Стопард „Розенкранц и Гилденщерн са мъртви“ може да звучи абсурдистки и извадена от контекста, но тя улавя същността на актьорското изкуство.


Актьорите, макар и хора в смисъла на разумни едри бозайници, са хамелеони; те са майстори на рязката промяна на окраска, емоция и визия. Те притежават черен колан по неуловимост. Улавянето на актьорската енергия в снимка не е просто въпрос на техническо майсторство, а изисква пълно доверие и откритост от страна на модела към фотографа.


В изложбата Face2Face, Ивайло Станев – Álvarez успява да създаде тази синергия между артистите и артиста зад обектива. От едната страна са любимите на поколения българи лица, а от другата – самият Ивайло Станев, лице в лице и душа в душа с тях. Затова и експозицията се нарича „Face2Face“.
В тази уникална експозиция ще видите 30 от най-вдъхновяващите и талантливи български актьори, заснети на снимачни площадки, театрални сцени и в „откраднати“ моменти от медийни фотосесии. Тези 30 кадъра никога не са били отпечатвани, тиражирани или рекламирани. Те са били грижливо пазени до точния момент, когато могат да бъдат показани както на публиката, така и на самите „модели“.


Face2Face не е просто изложба. Тя е изживяване, което ни напомня защо актьорите са обратното на „хора“ – те са хамелеони, които оживяват пред обектива и пред нашите очи, разкривайки своите най-истински моменти.

 

ЗА АВТОРА

Ивайло Станев-Álvarez е фотограф, базиран във Валенсия, Испания, роден в България през 1976 година. Той открива страстта си към фотографията на 15 години. Неговото детство преминава в България, но с отварянето на границите, професията го отвежда в различни части на света – Европа, Азия, Латинска Америка и Африка, където заснема множество комерсиални и документални проекти.
В началото на своята кариера той работи главно в областта на модната и рекламна фотография. Въпреки промените и търсенията през годините, той запазва своя чист и

непретенциозен стил на работа. В неговите арт произведения образът на човека винаги е представен под една или друга форма.

Неговото име става разпознаваемо с работата му за някои от известните печатни марки с повече от 150 корици по целия свят – Esquire, Playboy, Maxim, FHM, Harper’s Bazaar, Elegance, OK! Magazine, Dali Magazine, Go guide. Работил е в телевизионната и филмовата индустрия, но любовта му към фотографията надделява.
През 2017 година Magnum photo и thePrintspace го избират за един от финалистите на Magnum swap shop, конкурс, вдъхновен от Мартин Пар и Дейвид Хърн.
През 2018 година той е един от авторите, удостоени с наградата Olympus Masters Europe с изложби в Прага, Лондон и Ню Йорк.
В началото на 2018 година той открива галерия MONOCHROME Hub VLC., където експонира и продава оригинална авторска фотография в лимитирани серии, представяща неговите фотографски търсения и проекти, както и иконични снимки, направени за печатните медии, с които е работил.
Ивайло Станев-Álvarez има 11 индивидуални изложби и 25 участия в общи изложби и проекти. През годините той работи с множество галерии и фото салони и печели редица фотографски награди и отличия. Негови произведения се притежават от голям брой колекционери и частни институции по света.
Повече за автора и неговите творби можете да откриете на сайта на Monochrome Hub Gallery.

Събития

Свързани
Публикации