Когато „изнасилиш“ истината и „убиеш“ свободата
Или защо е толкова важно да не извръщаме глава по случая с убийството на Виктория Маринова, независимо дали то е просто жестоко престъпление или наказание за нейния журналистически труд

Ние не сме политически сайт. Опитваме се да покажем красивата и забавна страна на живота – модата, лукса, пътешествията, удоволствията. НО!

Но като жени, на първо място, не можем да обърнем гръб на изнасилване. Това е престъпление, което малко мъже биха разбрали. Може би думата „изнасилена“ стои пред „убита“ в толкова заглавия за трагичната смърт на Виктория Маринова, защото е двоен удар. С побоя ти нараняваш тялото, с убийството отнемаш живота. Изнасилването поругава тялото, душата, психиката и оставя неизличими мръсни следи по цялото същество на една жена.

Като българи, трябва да надигнем глас, както се обединихме за плочките пред Св. Седмочисленици. И да не мирясаме, докато не се намери извършителят и не се накаже с цялата сила на закона, който все по-често се питаме, дали съществува в България.

Като журналисти, сме длъжни да не причиняваме повече болка на семейството, приятелите и близките й с гръмки заглавия, неадекватни въпроси и търсене на сензация.

Дали зад убийството на младата жена, дъщеря, майка и съпруга стои корупционна схема, заради журналистическите й разследвания? Още по-лошо тогава. Защото светът е пълен с психопати и понякога съдбата  (ако вярвате в тези неща) те поставя на пътя им – на лошо място, в лош момент. Но ако убийството на Виктория Маринова „изнасилва“ истината, „убива“ правото на свобода на словото, то тогава какъв шанс има обществото ни?

Трагичната новина стигна до BBC и светът насочи погледите си към нас: 

„Шокиран съм от ужасяващото убийство“, заяви представителят за свободата на медиите в ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) Арлем Дезир. „Призовавам властите бързо да идентифицират и изправят пред правосъдието отговорните, както и твърдо да установят дали нападението е било свързано с работата й.“

Смъртта на Виктория Маринова напомни за четирите убийства на журналисти в Европа от 2017 г. насам – през август миналата година датчанката Ким Вал бе убита от Петер Мадсен, докато правеше материал за негово откритие. Малтийката Дафне Каруана Галиция бе взривена в автомобила й минути след публикуването на последния й материал за корупция, а словакът Ян Куцяк и годеницата му бяха убити в дома си, припомнят от BBC, цитиани от Дневник. 

Като хора, част от общество, сме длъжни да направим всичко възможно убийството да не се повтаря, но и да не се забравя.

Пламена Иванова
Пламена Иванова
Моден редактор, блогър

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Свързани
Публикации