Когато животът ти даде лимони…
…направи си освежителна ексцентрична лимонада!

Започваме седмицата след дългия уикенд, заредени с много пролетни емоции и за да подсладим леко киселия понеделнишки вкус, нашите приятели от Знам да ям ще ни помогнат да завършим деня с една… или няколко ексцентрични лимонади! 

Колко пък да е ексцентрична една лимонада, ще ни попиташ. Е, ще ти кажем-много! С лимонадата можеш да експериментираш смело като добавяш каквото ти се пие (да, дори и алкохол, но за това в  някой друг текст). Днес ще правим лимонада с пресен босилек, чай от хибискус и с любимия ни летен плод-диня!

Но преди да споделим млясвкуспревъзходните рецепти, имаме и няколко съвета, които са валидни за приготвянето на всяка лимонада, дори и най-обикновената.

  • Използвай повече билки и по-малко захар- така хем ще подсилиш оригиналния вкус на лимонадата, хем ще е по-здравословно. Освен това билките акцентират на различни нотки от цитрусовите плодове и така ще имаш по-балансиран вкус.
  • Опитай да заместиш захарта с мед или сироп от агаве. Разтварят се по-бързо и са по-здравословни.
  • Остави природата да те вдъхнови- използвай сезонни плодове, добре узрели и сладки.
  • Лимонадата е еднакво популярна сред малки и големи. Не забравяй, че можеш от ексцентрична да я направиш палава като добавиш ром, водка или джин.
  • Използвай големи парчета лед- ще се топят по-бавно и ще разхлаждат повече, отколкото ще разводняват.
  • Сервирай лимонадата красиво- добави цвят с малки елементи от напитката, която поднасяш.

И сега започваме с рецептите! Съставките сме ги подбрали като за по една чаша за четирима.

Пресен босилек и мед

Продукти:

  • 10-12 лимона (сок)
  • ½ чаша мед
  • 2 чаши пресен босилек
  • Щипка сол
  • 3 чаши студена вода
  • 1 чаша лед
  • Пресен босилек за украса

Тук инструкциите са доста лесни: взимаме един блендер и изсипваме лимоновия сок, меда, босилека и солта. Разбиваме добре около минута. Прецеждаме в кана така че да махнем всякакви парчета от продуктите. Добавяме студената вода и бъркаме. Изсипваме и леда. Пълним чашите с още лед и листа от босилек и сервираме.

Хибискус/ Каркаде

Продукти:

  • 4 торбички чай от хибискус/ каркаде
  • 2 чаши прясна мента
  • 10-12 лимона, изцедени
  • 1/3 чаша мед
  • вода

В малка тенджерка запари чая и ментата с 2 чаши вряла вода. Използвай дървена лъжица, за да разбъркваш и да смачкаш добре ментата. Остави да изстине. Отцеди течността. В голяма кана, добави така получения чай със сока от лимоните и меда. Разбъркай добре. Сервирай в чаши с лед и украси с листенца мента.

Диня

Продукти:

  • 1/3 чаша кафява захар
  • 2 чаши диня на парчета (без семки)
  • 1 чаша прясно изстискан лимонов сок

В малка тенджера разтвори захарта с ½ чаша вода и изчакай да заври. Остави настрана. Сложи динята в блендер и разбий около 20 секунди. Прецеди. Трябва ти около чаша сок. Смеси захарния сироп с 1 ½ чаши студена вода и лимоновия сок. Разбъркай добре.  Напълни чашите с лед, добави по 3 лъжици от сока от диня. Допълни чашите с лимонада. Разбъркай внимателно преди да сервираш.

 

Автор: Мила Станева

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации