Лятна депресия – има ли такова нещо?
Лятна Депресия
Лятна депресия – термин, който сякаш е несъвместим с месеците юли и август. Но съществува ли наистина?

Слънце, плаж, мацки фраш, както се пееше в една песен. А на теб ти е едно такова, никакво. Казват му лятна депресия, но какво е това? Липса на апетит, а навсякъде е пълно с морски дарове, свежи салати и ледена диня. Липса на настроение, когато от всяко кътче по пътя към и от работа звучи поредния летен хит. Шарен коктейл с чадърче и ледчета, не ни носи сладост.

Лятна Депресия

Безсънни нощи, но не в някой шикозен клуб, а сами в леглото. Чувство на безпокойство, тревожност и раздразнителност, докато около нас всички си “чилват” на морския бряг.

Това ли е лятна депресия? 

Според клинични проучвания, едва 5% от хората страдат от лятна депресия, но дори и само един човек да страда от това, то е нужно да знае как да го пребори.

Какво да направите?

Апетитът идва с яденето

Лятна ДепресияАко ви липсва апетит е време да скролнете в Instagram и да намерите най-близкия ресторант, където не само предлагат вкусна храна, но я сервират с вкус. Не само ще напълните фийда си с красиви снимки, но ще изпълните и останалите си сетива освен вкуса. Важно е да се грижите за насладата и на очите си. Добрата компания е винаги препоръчителна, но дори и вечеря за един на подходящото място ще ви зареди с положителни емоции.

Здрав дух, в здраво тяло

Лятна Депресия

След като ще похапваме вкусно, трябва да се погрижим и за изгарянето на калориите. Тренировките, всяка физическа активност и движение, особено на чист въздух, ще помогне на тялото ви да се освободи от тревожните мисли, а отделянето на ендрофини ще повиши настроението ви. Ежедневните разходки са чудесен начин за подобряване на тонуса, дори и да нямате време за по-усилена тренировка.

Планиране

Лятна ДепресияЕжедневното планиране на всички задачи ще ви помогне да се концентрирате по-лесно, да намерите свободното време, от което имате нужда, да не забравяте важните акценти от деня, което да води до допълнителна тревожност.

Заключен телефон и дълга вана

Лятна Депресия

Вечеряйте рано, изключете телефона и го оставете в другата стая. Сипете си чаша изстудено розе и напълненте ваната. Дайте си поне час почивка от всякакви електронни устройства, пуснете си тиха музика и дори се откажете от няколкото глави от книгата си преди лягане. Нека съзнанието ви отпочине, а дългата вана да отпусне тялото ви. Постарайте се да си легате и да ставате всеки ден по едно и също време, така безсънието ще ви настигне доста по-трудно.

Пийте много вода, не включвайте климатика на прекалено ниска температура в най-големите жеги и отделяйте поне 10 минути на ден за нещо ободряващо – прочетете няколко вица, обадете се на стар приятел, пуснете си на макс любимата песен, хапнете парче от любимия си шоколад.

А когато вече сте в добро настроение, с ободрен дух и свършени задачи за деня, ви предалагаме да си забъркате един коктейл с вкус на лято (но понеже съдържа доста захар, наблегнете на точка “Здрав дух, в здраво тяло” на следващия ден):

Лятна ДепресияБяла сангрия

750 мл. шампанско

200 мл. газирана вода

2 с.л. захар

прасковен ликьор на вкус

плодове – ядоди, лимони, портокали, грозде, праскови

много, много лед

Забъркайте всичко в една кана сутринта и я сложете в хладилника, до вечерта ще е готова за консумация с добра компания.

Разкажете ни какво е вашето спасение от лятната депресия?

 

Снимки: Pexels.com

Мода

Свързани Публикации