Мъжете, които мразеха жените
Или колко точно трябва да мразиш, за да дръпнеш спусъка? 

Легнах си с текста на Красимира Хаджииванова, автор в „Майко мила“, „Заслужила си го е…“ и не можах да спра да мисля за него цяла нощ. Отварях и затварях, скролвах и препрочитах и съжалявах, колко е истински. Колко много от нещата съм си мислила аз, мислила си ги е почти всяка жена.

„Престъпление от страст“ е термин, който често се използва (най-вече от медиите) за описание на непредумишлени убийства, възникнали въз основа на силен психически импулс, невъздържана емоция, пълен black out на съзнанието в момента на престъплението. Но може ли страстта да убива? Не, но омразата може.

Трябва ли всяка една жена да се страхува да каже „НЕ“, да си тръгне, да си „прави, каквото си иска“, защото е възможно половинката й да „превърти“ и да я заколи, пребие, застреля?  И къде точно да „набутаме“ и страха от това, че след убийството на жената, може да се посегне и на детето… Защото каква е крайната сметка? Два живота по-малко.

И както онзи ден писах, че жените не сме „слабия пол“, поне не психически, в това съм напълно убедена вече, си оставаме слаби по статистики на убийства. Да, точно така, смъртта на жените се мери в шарени графики, които показват, че жените доста по-често си отиват от този свят от ръката на своя съпруг, гадже, любовник, приятел.

Жените май не си падаме по убийствата. Ние крещим, чупим скъпата посуда, евентуално чупим преден джам на кола, но не изнасилваме и не убиваме. Защо така бе?

Насилието над жени е неразрешим проблем, засега. Защото насилието поражда страх, страхът покорство. А на непокорните им режат главите. Така, че колкото и андрофобско да звучи, мъжете са тези, които могат да решат проблема. Като спрат да мразят.

Защото няма как да си се клел в любов на една жена и после да я убиеш, защото тя вече не те обича, някак не е много мъжко, нали?

Каквато и да е исторята на Дарина, няма нещо, което да е направила, че да заслужи смъртта си. Каквато и да е  историята на всяка една Мария и Калина, човешкият живот е неприкосновен.

И ти нямаш право да го отнемаш.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Лайфстайл

Свързани
Публикации