Официалното облекло: Индивидуалност и различност

Проф. Любомир Стойков: „Официално е онова облекло, което има мисията визуално да подчертае значимостта на конкретния момент!“
Радослава Лазарова, Ирен Велковски и Радостина Долапчиева изпратиха послания за елегантност и стил

В края на ноември 2022 година се проведе поредното важно събитие, част от социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“. Този път естетическият фокус бе поставен върху официалното облекло. Гостите се насладиха на предложенията на дизайнерите, които бяха свързани с темата, в галерия „Милениум“ със собственици Васил и Анна Банови.

В своето слово, проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, сподели: „Официално е онова облекло, което има мисията да прекъсне и разчупи всекидневието, визуално да подчертае значимостта на конкретния момент, важността на конкретния случай. Колкото и да е категоричен дрескодът за официалното облекло, има предостатъчно място за проява на индивидуалност, различност и нюансираност, стига тя да подсилва естетическото въздействие или пък да изпраща важно послание!“.

Водещата на събитието, Христина Бобокова – изкуствовед и арт мениджър, интерпретира влиянието на живописта върху развитието на модата и по-специално на официалното облекло. Спирайки се конкретно на картините „Портрет на семейство Арнолфини“ от Ян ван Ейк и на „Портрет на мадам Х.“ от Джон Сингър Сарджънт, тяотбеляза:„Изкуството и модата са били неотменно свързани още от древни времена, а официалното облекло е било фокус на творците през вековете. Това особено добре се вижда в представителните портрети и фигурални композиции на живописта.Древната, средновековната, по времето на Ренесанса, а и модерната модна история винаги са отразявали социалните, политическите, религиозни състояния в обществото, икономическите и културни промени, настроения и нагласи. Взаимодействието между мода и изкуство винаги е било силно, непосредствено и естествено. Ролята на живописта е изключително важна при лансирането на официалната мода, защото изкуството е създадено, за да въздейства на хората, то внушава, образова, възпитава, налага тенденции!“.
Във вечерта, посветена на темата „официалното облекло“, бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Ирен Велковски, Радослава Лазарова и Радостина Долапчиева.

Радостина Долапчиева – дизайнер на модна къща „Алегра“ и два пъти носител на „Златна игла“, даде началото на модното ревю, като предложимодел „Дара“, който е изработен от фин италиански тюл, с вмъкнати блестящи частици. Горната част на роклята, който представлява корсет, е наситен с естествени щраусови пера, а фееричността в долната част е постигната от множество пеплуми. В аутфита са преплетени класическото черно, нюд нюанс и роузголд. Тоалетът беше представен от топмодела Станимира Йоцова – Мис Велинград 2021 и лице на „КВЯТ“ за лято 2022.

Ирен Велковски – дизайнер на модния бранд “Maison Estrella” и носител на „Златна игла 2022“ в категория „Уникална мода“, презентира рокля „Амбър“, част от колекция „Лунно сияние, която за първи път беше показана на Годишните награди на Академията за мода „Златна игла“. Аутфитът е изработен от копринена тафта, инкрустиран с кристали „Сваровски“ и беше представен от топмодела Мадлена Иванова.

Модното ревю завърши с две предложения на Радослава Лазарова – дизайнер на модния бранд „Блинк“, трикратен носител на „Златна игла“. Единият аутфит, който беше представен от Вероника Стефанова – Мис Свят България 2017 и лице на „Златна игла 2021“, бе елегантна вечерна рокля,чийто силует е тип „русалка“, с богата дантелена украса, инкрустирана с перли. Открояваха се женствените конструктивни срязвания, а голият гръб бе основен акцент. Второто предложение беше показано от тригодишната дъщеря на топмодела Вероника Стефанова – Анжи. Тя дефилираше облечена с боди от червени пайети, а върху него беше с пола с червен и черен тюл на точици.

Събитието се осъществи с подкрепата на „Балкантел“ и беше уважено от редица ярки представители на обществения живот, медиите, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, сред които Мария Георгиева-Савова, Деси Бакърджиева, Есил Дюран, Павел Цветков, Албена Александрова, Гери Дончева Янков, Емил Янков,Росица Стойчева, Десислава Краваева, Стела Йорданова, Мая Косева, Виктория Лазарова, Мария Константинова, Ивелина Кунчева, Никол Предьова, Елена Кузмова и др. Присъстваха много студенти на проф. Любомир Стойков от специалностите „Журналистика и медии“, „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Моден дизайн“ в НХА, УНСС и ФЖМК.

 

Снимки:
1. Проф. Любомир Стойков заедно с водещата Христина Бобокова, Станимира Йоцова, облечена в „Алегра“, Мадлена Иванова, облечена в “Maison Estrella”,Вероника Стефанова и дъщеричката ѝ Анжи, облечени в „Блинк“ и Виктория Лазарова.
2. Проф. Любомир Стойков заедно с водещата на събитието Христина Бобокова.
3. Проф. Любомир Стойков и Мария Георгиева-Савова.
4. Проф. Любомир Стойков заедно с Мадлена Иванова, облечена в “Maison Estrella”, Вероника Стефанова и Анжи, облечени в „Блинк“ и Станимира Йоцова, облечена в „Алегра“.
5. Проф. Любомир Стойков заедно с Ирен Велковски – дизайнер на “Maison Estrella” и Мадлена Иванова, която е облечена в тоалет на дизайнерката.
6. Проф. Любомир Стойков и Есил Дюран.
7. Проф. Любомир Стойков и Гери Дончева Янков.
8. Проф. Любомир Стойков и Мая Косева.
9. Проф. Любомир Стойков и Деси Бакърджиева.
10. Проф. Любомир Стойков заедно с екипа си.
11. Проф. Любомир Стойков и Христина Бобокова по време на събитието.
12. Проф. Любомир Стойков и Надя Узун.
13. Проф. Любомир Стойков и Павел Цветков.
14. Проф. Любомир Стойков заедно с Гери Дончева Янков и Емил Янков.
15. Проф. Любомир Стойков и Росица Стойчева.
16. Проф. Любомир Стойков и Евелин Павлова.
17. Проф. Любомир Стойков и Десислава Краваева.
18. Проф. Любомир Стойков и Мария Константинова.
19. Проф. Любомир Стойков и Виктория Лазарова.
20. Проф. Любомир Стойков и Калин Стойков.
21. Водещата на събитието Христина Бобокова.
22. – 23. Станимира Йоцова – Мис Велинград 2021 и лице на „КВЯТ“ за лято 2022, с тоалет на модна къща „Алегра“, с дизайнер Радостина Долапчиева.
24.Топмоделът Мадлена Иванова с тоалет на модния бранд “Maison Estrella”, сдизайнер Ирен Велковски.
25. Дизайнерката Ирен Велковски с топмодела Мадлена Иванова, която представи тоалет на новия бутик “Maison Estrella”.
26. Малкият модел Анжи – дъщеря на топмодела Вероника Стефанова, облечена в тоалет на модния бранд „Блинк“, с дизайнер Радослава Лазарова.
27. Вероника Стефанова – Мис Свят България 2017 и лице на „Златна игла 2021“, заедно с дъщеря си Анжи, облечени в тоалети на модния „Блинк“, с дизайнер Радослава Лазарова.
Фото: © Академия за мода / Божидар Марков

Мода

Свързани Публикации